Bakanlığın resmi internet sitesinden kamuoyu ile de paylaşılan Genelgelerde; trafik kazalarına bağlı can kayıplarının önüne geçilmesine yönelik etkin ve yoğun denetimlerin yanı sıra emniyet kemeri ve kask kullanımına, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin önemine dikkat çekildi.

Trafik Kazalarını Önleme Planı Genelgesi

Kurban Bayramı tatilini de içine alacak şekilde, vali ya da görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında polis, jandarma, ulaştırma, belediye, sağlık, milli eğitim, tarım ve orman ile ilgili diğer birim temsilcilerinden oluşacak bir komisyon kurulacak. Bu komisyon tarafından hazırlanacak olan 180 günlük Trafik Kazalarını Önleme Planı ile aşırı hızla mücadele, emniyet kemeri ve kask kullanımı, motosiklet/motorlu bisiklet kullanımı, yaya önceliği ve cep telefonu kullanımı gibi nedenlerle meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısının azaltılarak trafik güvenliğinin artırılması hedefleniyor.

Yapılan planlamalar kapsamında; trafik kazalarına sebep olan ihlallerin gerçekleştiği yerler ve ihlalin türü, bu ihlaller nedeniyle meydana gelen kazaların oluş türleri, zamanları ve sürücü kusurları vb. bilgiler analiz edilerek etkin, sürekli ve yoğun denetimlerle saha hakimiyeti artırılacak. Mobil/motorize trafik ekip/timlerinin görünür olması sağlanırken havadan denetime de ağırlık verilecek. Tüm radar araçları, gündüz ve gece istisnasız olarak 7/24 esasına göre aylık trafik kontrol programlarına uygun şekilde görevlendirilecek.

Düzenlenecek kampanyalarla farkındalık artırılırken; seyir halinde cep telefonu kullanımı, tarım araçlarının trafikte uygun olmayan şekilde yer alması ve alkol etkisinde araç kullanımı gibi konularda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Çocuk Trafik Eğitim Parklarında ve Mobil Trafik Eğitim Tırı ile verilen uygulamalı trafik eğitimlerine devam edilecek.

“Yaşam İçin Kısa Bir Mola” sloganıyla 59 ilde oluşturulan yaşam tünellerinde; emniyet kemeri kullanımının gerekliliği, cep telefonunun insan dikkati üzerindeki olumsuz etkileri, aşırı hız ve normal seyir hızının insan yaşamı üzerine etkisi, yakın takipten ve hatalı şerit değiştirmeden kaynaklanan kazalar ile yaya önceliği/güvenliği konularında özel olarak hazırlanan kısa filmler sürücü ve yolculara izletilecek.

Ülke Genelinde başlatılan “Yol Ver Hayata” Kampanyası kapsamında hazırlanan “kemerinle yol ver hayata”, “sabrınla yol ver hayata”, “kaskınla yol ver hayata”, “dikkatinle yol ver hayata” yazılı görseller ile de farkındalık oluşturulacak.

Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri Genelgesi

Kurban Bayramı’nı da kapsayan 14-26 Temmuz tarihleri arasındaki 13 gün süresince, günlük toplam 9 bin 259 ekip/ tim, 17 bin 430 personel ve 13 gün boyunca da toplam 120 bin 372 ekip/tim, 226 bin 586 personel görev yapacak. Sivil personel ile de otobüs denetimleri gerçekleştirilecek ve terminal denetimlerine ağırlık verilecek.

Trafik ile ölümlü ve yaralanmalı kazaların yoğun olduğu saat dilimlerinde şoförler araç dışına davet edilerek bilgilendirme yapılacak. Tarımsal faaliyetin yoğun olduğu bölgelerde kara yolu üzerinde tarımsal zirai araçları, traktörler, biçerdöverler vb. araçların uygunsuz olarak seyretmelerine izin verilmeyecek.

Motosiklet Kazaları Genelgesi

Özellikle pandemi döneminde kargo, kurye ve paket servis hizmetlerindeki yoğunluk nedeniyle trafikte motosiklet kullanımındaki artış dolayısıyla kask denetimleri sıkılaştırılacak. Gerçekleşen motosiklet kazaları, dönemler halinde incelenerek motosiklet/motorlu bisiklet kazalarının yoğun olduğu alanlar ve kazaların oluş nedenleri belirlenecek.

Tescilsiz, plakasız, sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgeli, standart dışı başka bir araca ait ya da sahte plakalı, hurdaya ayrılmış veya trafikten çekilmiş motosiklet/motorlu bisikletlerin karayolunda kullanıldığının tespiti halinde ilgili mevzuat hükümleri uyarınca gerekli yaptırımlar uygulanacak.

Motosiklet/motorlu bisikletlerin trafik kurallarına uygun olarak trafikte yer alması, diğer araç sürücülerinin de motosikletlerin geçiş haklarına ve sürüş güvenliğine dikkatlerinin artırılmasına yönelik illerde bilgilendirme ve farkındalık faaliyetlerine yönelik proje ve kampanyalara ağırlık verilecek.

Motosiklet/motorlu bisiklet türü araçların hareket kabiliyetleri dikkate alınarak rutin/alışılmış uygulama yerleri ve denetimlerin dışında da sivil ekip ve personel ile denetim yapılacak ve bu kazalara ilişkin istatistikler, düzenli olarak kamuoyuyla paylaşılacak.