İçişleri Bakanlığı, 23-26 Mayıs arasında uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasına dair bir genelge yayımladı. Genelgeye göre; bayramın birinci günü, şehit yakınları ve refakatçileri kabir ziyareti yapabilecek, talep halinde ulaşımları valilik ve kaymakamlıklarca sağlanacak.





Ramazan Bayramı’nda uygulanacak olan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde, 21 Mayıs Perşembe ve 22 Mayıs Cuma günleri; market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler, saat 23:00’a kadar faaliyetlerine devam edebilecekler.





Kısıtlamanın olduğu 23 Mayıs Cumartesi günü, 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altında bulunanlar hariç olmak üzere vatandaşlar, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilerden 10:00-17:00 saatleri arasında ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler evlere servis şeklinde de satış yapabilecek.





Belirtilen işyerleri ve online satış yapan işletmeler; Pazar, Pazartesi ve Salı günleri kapalı olacak. Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş yerleri; kısıtlamanın olduğu 4 gün süresince, sadece ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapmak üzere açık olacak. Yine bu günlerde tatlı satışı yapan iş yerleri sadece eve servis şeklinde satış yapabilecek. Lokanta ve restoran tarzı işyerleri; sadece evlere paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere 4 gün boyunca faaliyet gösterebilecekler.





24 Mayıs Pazar gününe (bayramın birinci günü) münhasır olmak üzere aziz şehitlerin anne, baba, eş, çocuk ve kardeşleri ile ihtiyaç halinde refakatçileri, şehitlerin kabirlerini ziyaret edebilecek. Talepleri halinde şehit yakınlarının şehitliklere ulaşımları valilik/kaymakamlıklarca sağlanacak.





Yine 24 Mayıs Pazar günü; 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız ve ihtiyaç duyulan hallerde bunların refakatçileri, 14:00-20:00 saatleri arasında, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla sokağa çıkabilecekler.





Gül, çay, meyve, hububat, kesme çiçek vb. bitkisel ürünlerin üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlaması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.





Alınan kararlara uymayan vatandaşlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem uygulanacak. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin olarak da Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.