Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, soğuk havada sokak hayvanlarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için Akşehir Belediyesi tarafından alınan önlemlere dair bir açıklamada bulundu.





Açıklamada Akşehir Belediyesi’nin, soğuk havaların gelmesinden dolayı yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarını unutmadığı, şehir merkezi ve belirli noktalarda bulunan ve adedi 16’ya ulaşan besleme kaplarını mama yiyeceklerle donatarak sokak hayvanlarının imdadına yetiştiği belirtildi.





Konuyla ilgili değerlendirmesinde Salih Akkaya; ”5199 Sayılı Hayvan Hakları koruma kanununa göre kısırlaştırdığımız ve aşılarını yaptığımız sokak hayvanlarını kanun gereği aldığımız noktaya bırakmak zorundayız. Bu sokak hayvanlarının soğuk kış günlerinde aç ve susuz kalmamaları için Temizlik İşleri Müdürlüğümüz tarafından çalışmalar yapılıyor. Kış mevsimi itibariyle soğuk hava ve kar yağışları, sokaklarda kalan hayvanlarımız için ölümcül olabiliyor. Soğuk hava şartlarında yaşamları zorlaşan sokak hayvanları için alınacak küçük önlemlerle hayatlarını kurtarmak mümkündür. Başta sokak hayvanları olmak üzere tüm hayvan dostlarımızın, bu soğuk günlerde aç ve susuz kalmamaları için tüm yurttaşlarımızın duyarlı olması gerekmektedir. Sahipsiz, sevimli dostlarımızın soğuktan etkilenmemeleri için ekiplerimiz belirli periyodlarla kış mevsimi boyunca sokak hayvanlarını beslemeye devam edecek" ifadelerine yer verdi.





Başkan Akkaya’nın da vurguladığı gibi; soğuk hava şartlarında yaşamları zorlaşan sokak hayvanları için alınacak küçük önlemlerle onların hayatlarını kurtarmak mümkündür. Sokak hayvanlarının karınları doyduğunda soğuğa karşı daha fazla direnebilecekleri de doğrudur ancak özellikle don olayının yaşandığı uzun kış gecelerinde kesin çözüm olmayacağı da bilinmektedir.





Sokak hayvanlarının beslenme ile beraber barınma sorununun da basit, kolay ve maliyeti düşük önlemlerle çözülmesi de mümkündür. Üstelik böylece, özellikle sabah saatlerinde işe gitmeye çalışan vatandaşların ciddi anlamda tedirgin olmasına neden olan ve dörder beşerli gruplar halinde dolaşan sokak köpeklerinin de şehir merkezinden uzaklaştırılmaları sağlanmış olacaktır. Bu konu hemşehrilerimiz açısından önemlidir zira aşılanmış olmaları, vatandaşların sokak köpekleri tarafından ısırılmalarına engel değildir. Sürekli kısırlaştırılmalarına rağmen sayılarının neden artmaya devam ettiği ise ayrı bir inceleme konusudur.





Haberimizin görselinde görüleceği üzere basit ve maliyeti düşük kulübeler yaptırılıp, şehrin dış kesimlerine yerleştirilmeleri ve yiyeceklerinin eksik edilmemesi durumunda iki sorun bir arada çözülmüş olacaktır. Şehrimizde faaliyet gösteren lokantalardan toplanacak yemek artıklarının değerlendirilmesi durumunda da mama maliyeti Belediyemizin üzerine yük olmayacaktır.





Elbette bu önerilerden daha kolay uygulanabilir ve daha düşük maliyetli çözümler bulunabilir. Bu çözümleri belirleyip hayata geçirmek de zaten Belediyemiz ve ilgili birimlerinin görevidir.