Başarılı olmak, eminim herkesin istediği bir durumdur. Herkes gerek işinde, gerek dersinde, hatta etkinliklerde bile başarıya ulaşmak ister. Bunun için bizim yapmamız gerekenler var, en başta da çalışmak…

Başarıya ulaşmak için ilk faktörün çok çalışmak olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Çalışmak bizi kesin olarak başarıya yöneltir. Gerçekten başarıyı istiyorsak gece gündüz demeden çalışmalıyız. Yeter ki bir hedefimiz olsun. Mesela ben bir sınavım olduğunda çalışmak için bir program yaparım ve o programa uymadan asla yatmam. Tabii ki uykusuz kalın demiyorum ama ben hedefime ulaşmak için gece gündüz çalışabilirim.

Çalışalım diyorum ama yemek yemeye, uyumaya, dinlenmeye vakit ayırmadan olmaz. Çünkü beyin, hiç durmadan çalışırsa bir anda her şeyi unutabilir. Okuldan gelince örneğin bir ara verip yemek yiyin. Daha sonra derse oturun. Ama okuldan yorgun geliyorum derseniz gelince biraz uyuyup, uyanınca ful ders çalışabilirsiniz. Çalışırken de 1 saat çalışıp 15 dakika kadar mola verebilirsiniz. Fakat bu molada ağır yemekler yememeliyiz veya TV izlememeliyiz. Beynin derse adapte olabilmesi için kafanızı karıştıracak eylemlerde bulunmayın. Mesela pencereden dışarıyı izleyin, dışarı çıkıp hava alın, uyuyun, hafif egzersizler yapın…

Ayrıca planlı ve programlı bir şekilde çalışmak da sizi başarıya iter. Temiz ve düzenli bir ortamda, yatarak değil, masanın üzerinde çalışmalıyız. Diyelim ki deneme sınavı var ve tüm derslere çalışacaksınız. Eğer böyle bir zamanda plan program yapmazsanız kafanız karışır, her şey birbirine girer, nereden başlayacağınızı şaşırırsınız ve tabi sonra çalışamazsınız.

Özet yazarak, tekrar yaparak çalışabilirsiniz. Renkli kalemlerle özetler yazabilirsiniz. Her bir konuya farklı bir renk kullanarak yazdığınız özetler daha çok aklınızda kalır. Sınav zamanı bu bilgiyi bu renkle yazmıştım diye hatırlarsınız.

Test çözmeliyiz tabii ki. Hem de günlük çözmeliyiz. Yetişmezse bir gün başka ders, bir gün bir başka ders şeklinde çözmeliyiz. Ama özellikle sınavlara çalışırken çok fazla çözmelisiniz. Soru tiplerini daha iyi öğrenirsiniz bu şekilde. Özellikle zamanımızı iyi değerlendirmek, kaliteli zaman geçirmek çok önemlidir. Zamanımız çok değerli, özellikle de sınav çalışma döneminde çok ihtiyacınız olacak. Her dakikası çok önemli unutmayın. Planlı bir şekilde çalışırsanız gerçekten zamanınız hiçbir şekilde boşa harcanmaz. Çok verimli çalışırsınız.

Ders çalışmanın yanında sosyal etkinliklere de katılabiliriz. Örneğin satranç, zekâ oyunları oynayabilir veya şiir, hikâye ya da benim gibi kompozisyonlar yazabilirsiniz. Biz Türkçe derslerinde haftanın bir günü vaktimizi ayırıp kompozisyon günü yapıyoruz. Ben de o kompozisyonlar, kitaplardaki yazı etkinlikleri sayesinde kendimi geliştirdim. Bu kompozisyon günü olmasaydı ben bu yazı yeteneğimi keşfedemeyecektim.

Kısacası başarının sırrı “çalışmaktır”. Düzenli, planlı, programlı, mola vererek, etkinliklere katılarak, kitap okuyarak, özet yazarak vb. bunların hepsini yaparsanız başarıya ulaşacaksınız, emin olun. “Başarının sırrı çok çalışmakta gizlidir.” sözü, yılmadan, bıkmadan, yorulmadan, azimle çalışmayı öğütlüyor. Siz de böyle yapar, çok çalışırsanız kim tutar sizi…