Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde lisans ve yüksek lisansını tamamlayan, İngilizce ve Almancaya hâkimiyetiyle Avrupa’nın en iyi üniversitesi olarak gösterilen ve rahmetli Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın aldığı puanın aynısını alarak girdiği Aachen Üniversitesi’nden doktorasını alan Akşehirli genç bilim insanının ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirten Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya; “Akşehir’imizin gurur kaynağı olan, genç yaşında büyük başarılar yakalayan değerli hemşehrimiz Dr. Deniz Cihan Gündüz’ü ağırlamaktan son derece mutluluk duyduk. Görüyoruz ki azim, disiplinli çalışma ile aşılamayacak hiçbir güç ve engel yok. Ülkemizin ve Dünyanın sayılı üniversitelerinde başarıdan başarıya koşan bu değerli hemşehrimiz, tüm çocuklarımıza ve öğrencilerimize örnek olmalıdır. Kendisine çalışmalarında ve akademik kariyerinde üstün başarılarının devamını diliyoruz” dedi. Dr. Deniz Cihan Gündüz’de Başkan Akkaya’ya nazik daveti için teşekkür etti.

1989 Akşehir doğumlu olan Deniz Cihan Gündüz, daha önce ilk ve ortaokul dönemlerinde girdiği sınavlarda derece yakalayarak dershane ve il birincilikleri elde etmişti. Satranç turnuvalarında da gösterdiği başarılarla Akşehir gündeminde yer alıyordu. Gündüz adayların kendi alanlarındaki dil becerilerini belirlemeye yönelik olarak 3 Kasım 2019'da Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından Türkiye genelinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı'nda (YÖKDİL) İngilizce Fen Bilimleri alanında seksen soruda seksen net yaparak yüz puan aldı ve Türkiye birincisi oldu. YÖKDİL sınavı, doçentlik gibi akademik yükseltmelere başvuracak akademisyenler ve tıpta uzmanlık yabancı dil şartını sağlamak isteyen hekimler başvurmaktadır. İleri düzeyde İngilizce ve Almanca ve başlangıç düzeyinde Fransızca bilen Gündüz, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nde lisans çalışmalarını tamamladı. Sonrasında ODTÜ Mikro ve Nanoteknoloji programında ince film güneş pilleri üzerine yaptığı çalışmalarla yüksek lisans derecesi aldı. Doktora çalışmalarını Avrupa’nın en iyi üniversitesi olarak gösterilen Almanya’nın Aachen kentindeki RWTH Aachen Üniversitesi’nin Kimya Bölümü`nde sürdüren Deniz Cihan Gündüz, tamamen katı bileşenlerden oluşan “tam katı hal pillerininin” geliştirilmesine yönelik yaptığı çalışmalarda gösterdiği üstün başarılardan dolayı en yüksek not olan "sehr gut" (çok iyi) notuyla doktora çalışmalarını tamamlayarak Dr. rer. nat. unvanını aldı. Sıvı elektrolit kullanılan pillerin taşıdığı riskler ve kullanımındaki sakıncalar göz önüne alındığında; Dr. Deniz Cihan Gündüz’ün, tamamen katı bileşenlerden oluşan “tam katı hal pillerinin” geliştirilmesine yönelik çalışmalarının oldukça önemli olduğu vurgulanıyor. Günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olan cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan lityum-iyon pillerinde sıvı ve polimer elektrolitler kullanılıyor. Sıvı elektrolitlerin kullanımı, dışarı sızma ve patlama gibi ihtimalleri de beraberinde getiriyor. Bu sebeplerle bazı cep telefonlarının uçaklarda kullanımına bazı havayolu şirketleri tarafından kısıtlama getiriliyor. Öte yandan sıvı elektrolit kullanımı, yüksek paketleme maliyetlerini de beraberinde taşıyor. Tam katı hal pillerinde katı hal elektrolitler kullanılacağı için, belirtilen sorunları ortadan kaldıracağı düşünülüyor. Tüm dünyada rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına büyük bir yönelim olmasına karşın, geceleri güneş enerjisi elde edilememesi ve rüzgardan alınan enerjinin gün içi dalgalanmalar göstermesi nedeniyle enerjinin etkili depolanması günümüzün en temel teknolojik hedefleri arasında yer alırken, tam katı hal pillerinin bu alanda da önemli yer tutması bekleniyor.

Dr. Deniz Cihan Gündüz; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daveti üzerine halen Paris Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.