Bartın’a adım atar atmaz ilk işim, öncelikle Belediye Özel Kalem Müdürü Sevgi Salcı’nın yanına uğramak olur. Çok eskilerden gelen dostluktur yanına ilk uğramam. Daha sonra Kültür Bölümü’nden Emircan Sucu; benim kankimdir. Fotoğraf çektirip Savaş Ünlü geldiğine göre kitap fuarı başlamıştır. Sözü belleklere, betona kazınır çoğu kez.

Öğle arasıydı. Sevgi Salcı ile kenti geziyoruz. Irmak kenarındaki dolmuş durakları daha uygun bir yere taşınıyordu. Atıl, boş alanlara parklar yapılıyordu. Sevgi bunları söylerken yüzü ışıldıyordu. Ben de mutlu oluyordum. 

Başkan Cemal Akın’ın yanına uğruyoruz. Gerçek bir dost, gerçek bir yönetici, kasım kasım kasılanlardan değil, yıllar onu daha da halkla iç içe yapmış. Üçüncü dönemini yaşıyor başkanlıkta. Makam odası açık olan tek tanıdığım başkan desem yalan olmaz. Kenti müzeler kenti yapacağını anlatıyor. Çocuk ve oyuncak müzesi sıradaymış. Bartın’ın geçmişinin 30 bin yıl öncesine dayandığını kaynaklara dayanarak söylüyor buluşmamızda. Kent Müzesi nasıl da ilgi görüyor. Bu güzel şehri turizmin şehri yaparsak insanımıza, kentimize katkısı büyük olur, derken bunlara inanıyor, çalışmalara girişmiş. Halkın Cemal Başkanıdır kendisi. Çok seviliyor her kesimde…

Fuar yine bildiğimiz gibi 23 yıldır “Kitapla Aydınlığa” sloganıyla sürüyor. Bu yıl da yine birbirinden değerli yazarlar, şairler buluştu fuarda. Bartın’ın bir türlü unutamadığı Vali İsa Küçük, eşi Emine Küçük’le fuardaydı. Yeni çıkan kitabının tanıtımını orada yaptı. İlk kez orada gördü yeni romanını. Bin yıllık dostlarımdandır. Şimdilerde merkez valisi olarak görev yapıyor.

Benim de bir söyleşim vardı. Can dostum Nil Prötter ile Kitap ve Satranç’ın Yaşamımızdaki Yeri’ni konuşacaktık. Sevgili Nil’in ayağındaki rahatsızlığı buna engel oldu. Tek başıma konuştum. Ne kadar satranç meraklısı varmış. Nil’i sordular. Gelecek yıl dedim. Yazar Mustafa Şahin dostum da konu ne kadar ilginç dedi. Öğrenciler salonu doldurmuştu. Halktan kişiler de olunca tadı belleklerde iz bırakan bir söyleşi yaptık.  

Fuar alanı çocuk sesleriyle çınlıyordu. Aşırı ilgi olmuştu okullar tarafından. Öğretmeni, öğrencisi, yöneticileriyle unutulmaz bir fuar dönemi yaşadık. Köy okulları yine unutulmadı. Epey köy okulunda çocuklarla buluştum. Ne güzel anlar yaşadık. Bazen gözyaşlarım bu güzelliğe tanıklık etti. Duygulandık, neşelendik, kahkahalarımız salonda, koridorlarda yankılandı.

Sevgili dostum Emir Can Sucu, köy buluşmalarında elinden geleni yaptı. Basından Selman dostumla dağ bayır aştık, kır çiçekleriyle, kara göklerin yıldızlarıyla buluştuk. Suyun sahille kavuşmasıydı bu anlar.

Akşamları Selçuk Bölük, Ali Kayar, Hakan Ölmez, Noyan Erözçelik’le Taşhan’da geçmiş yılların anılar denizine daldık, kulaçlar attık. Sevgi Salcı, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Tülay Erduran, Emir Can Sucu yalnız bırakmadılar beni. Gelen konuklar dört dörtlük ağırlandı. Yatak, üç öğün yemek, yol ücretleri karşılanmıştı. Kimse şikâyetçi değildi. Hoşnut ayrıldılar şirin kentten.

Bartın’ın iyi ki Cemal Başkan’ı var. Belediyede taşın altına eline sokmayan kimse yoktu. Fuarı güzelleştiren de buydu.