BDDK’nın 3 yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı kararları, Resmi gazete’de yayımlandı. Yönetmelikler kredi kartında taksit uygulamasının yanı sıra, bireysel banka borçlarının ve şirketlerin kullanmış olduğu banka kredilerinin geri ödemelerini düzenliyor.

Artık kredi kartı ile yapılan alış verişlerde ve nakit çekimlerde taksitlendirme süresi, 12 ayı geçemeyecek. Bu süre; elektronik eşyada 3 ay, bilgisayar, taşımacılık ve konaklamada 6 ay, sağlık ve sosyal hizmetler ve vergi ödemelerinde 9 ay olarak belirlendi. Kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama, yurt dışı harcamalar, yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik ve ofis malzemesinde taksit uygulanamayacak.



Bireysel nitelikli kredili mevduat hesaplarının bakiyeleri de, ihtiyaç kredileri gibi yeniden yapılandırılabilecek ancak taşıt kredileri, bu kapsamda değerlendirilmeyecek.



Kredi borcu olan şirketler için Çerçeve Anlaşma:



Kredi geri ödemesinde sıkıntı yaşayan şirketlerin geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamak amacıyla yapılan düzenlemeye göre; borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağına kanaat getirilen borçlular için hazırlanacak bir Çerçeve Anlaşma ile şu uygulamalar yapılabilecek:



*Söz konusu kredi borçlarının vadelerini uzatmak,



*Kredilerini yenilemek,



*İlave kredi vermek,



*Anapara, faiz, temerrüt faizi ve kar payları ile kredi ilişkisinden doğan her türlü alacağı indirmek, vazgeçmek,



*Anapara, faiz veya kar payı alacaklarını, kısmen veya tamamen iştirake çevirmek, bir bedel karşılığında devir veya temlik etmek, tasfiye etmek, satmak, bilanço dışına çıkarmak,



*Diğer banka ve alacaklılarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak.