Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa, CHP Konya Milletvekili Dr. Hüsnü Bozkurt, 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Namık Kemal Boya, Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMOD) Başkanı Prof. Dr. Kürşat Yıldız, Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa, CHP, Vatan Partililer, çevre ilçe başkanları ve konuklar katıldı.


Akşehir Kültür Merkezinde düzenlenen Panel Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. TÜMOD Başkanı Prof. Dr. Kürşat Yıldız konuşmasında, “Akşehir’in bizim ve ülkemiz açısından önemi nedir? İkincisi Akşehir’den ilk emri verilen Büyük Taarruzun ve Zafer Haftamızın Türkiye tarihi açısından önemi nedir, bizim çıkardığımız dersler nedir ve son olarak da bugün neler yapmamız gerektiğini anlatan 3 önemli konuda toplayacağım. Akşehir’i biz çocukluğumuzdan beri Nasreddin Hoca’mızla tanıyoruz. İkinci önemli noktası Akşehir’in Türkiye’nin olmak, olmamak, Ya İstiklal Ya Ölüm mücadelesinin Batı Cephesi Karargahının kurulduğu ilçe olması. Büyük Taarruz Akşehir’den başladığı bizim hafızamıza Nazım Hikmet tarafında da kazınmıştı. Diğeri de Atatürk tarafından Nutuk adlı eserinden... Atatürk, burada Büyük Taarruzun amaçlarını nasıl hazırlandığını, büyük bir edebi dille anlatırken, bir taraftan da bize Akşehir’in Türkiye’nin Kurtuluş Savaşındaki önemini anlatıyor. Akşehir aslında Türklerin iki önemli özelliğini birden gösterebiliyor. Türkler bağımsızlıkları ve özgürlükleri için, ülkesinin bağımsızlığı için gerekirse savaşmak, savaş planlarını yapmak ve bunu başarıya ulaştırmak konusunda çok maharetliler ve Akşehir bunun örneklerinden birisini gösteriyor. Şimdi buradan Büyük Taarruzun ve Kurtuluş Savaşımızın son safhasında çıkardığımız derslerimize gelmek istiyorum. Sizlere bildiğiniz şeyleri söylemek istemiyorum. Ancak Büyük Atatürk nutukta da ifade ettiği gibi, İnönü ve Sakarya Savaşlarında artık düşmanın daha fazla ilerlemesini durdurmuş olduklarını ancak Türk yurdunun yabancı askerlerden temizlemek için bir karşı harekat yapmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Bir başkası bize o sırada itilaf devletlerinin teklif ettiği koşullar her ne kadar Türkleri artık söküp atamayacaklarını belli ediyorsa da Türklere kabul edemeyecekleri bazı teklifler sunuyorlardı. Bütün bunları düşünen komuta kadememiz Akşehir’de bildiğiniz büyük taarruzu planladı ve başarıyla gerçekleştirdi.” dedi.


CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt ise konuşmasında “Mustafa Kemal Olsaydı” diyerek bazı örnekler verdi.Bozkurt, “Bugün Kurtuluş Savaşının son sözünün yazıldığı Akşehir’de sizlerle olmaktan mutluyum. Emperyalizmin 7 düveline karşı savaşan ve kazanan ecdadımız, İslam dünyasının ilk ve tek laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini kuruyor. İstanbul’da sevgili Alev Coşkun’un Samsun'dan Önce Bilinmeyen 6 Ay isimli kitabında çok ciddi anektodlar var. Hani şimdi facebookda, twitterde paylaşıyoruz ya bir şeyler yapalım bişeyler yapmalı diye, yeniden Amerika’yı keşfetmek yerine Mustafa Kemal Olsaydı ne yapardı diye düşünmemiz lazım hepimizin” diyerek konuşmasını sürdürdü.