Pandemi nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında düzenlenemeyen, 5’incisi bu yılın Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan Merzifon Kitap Fuarı’nın 2016 yılındaki açılışına ilişkin izlenimler.

Amasya’nın şirin ilçesi Merzifon. Bir kesişme noktası, Karadeniz Bölgesi ve Anadolu’ya ulaşmak için uğranılmadan geçilemeyecek bir yerleşim yeri. Tarihi 8 bin yıl öncesine dayanıyor. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, bu da halkın yaşamına yansımış. Hoşgörülü, sevecen, dost canlısı insanların yurdu oluvermiş. Kimsenin kimseyle alıp veremediği bir şey yok. Emniyeti yoracak bir olaya rastlanmıyor. Aynı bağlı olduğu Amasya gibi. Merzifon Havaalanı, komşu il ve ilçelere ulaşımda büyük kolaylık olmuş. Şimdilerde bakım ve genişletme çalışmaları yapılıyor, kısa sürede hizmetine kaldığı yerden devam edecek.

Belediye Başkanlığını Alp Kargı’nın kazanmasıyla ilçenin yüzü daha bir aydınlanmış. Eski binalar elden geçmiş, konaklar insanların hizmetine açılmış. Yüzü gülümseyen insanların yüzü gülen bir ilçede oturmaya hakları vardı, hem de sonuna kadar…

Alp Kargı, ilçenin alt yapı, üst yapısını değiştirmekle kalmamış. Kültürel yönden de geliştirmek için kolları sıvamış. Aydınlanmanın kesişme noktası olacağız, diyor her konuşmasında. Bu düşünceden hareket ederek 1. Merzifon Kitap Fuarı’nı yaşama geçirdi. Kapalı Pazar yeri alanında gerçekleşen fuara katılım umulanın üstündeydi. Fuarı görenler fuarın birinci fuar olduğuna inanmazdı. Bin yıllık bir birikimle açılmıştı fuar.

Kitap fuarının açılışı; Amasya Valisi Salih Işık, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Merzifon Kaymakamı Ozan Balcı, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, yayınevi temsilcileri ve sanatçılarla birlikte yapıldı.

Belediye Başkanı Alp Kargı; “Çok kısa sürede bölgenin en büyük fuarını oluşturacağız. Buna kesinlikle inanıyorum. Yayınevleri, yazarların, sanatçıların ilgisi bunu kanıtlıyor. Anadolu’nun aydınlanma fuarı olma yolunda yürüyeceğiz. Belediyemizde çalışan tüm personelimiz taşın altına elini koyunca bir güzellik demeti kendiliğinden ortaya çıkıverdi. Sadece ulaşımın değil, aydınlanmanın, uygarlığında kesişme noktası olacağız” derken gözlerindeki ışığı görmemek olanaksızdı.

Kitap Fuarı’na 55 yayınevi, 100’den fazla yazar, şair, düşün insanı katıldı. Ülkemizin yüz akı olmuş sanatçıların bazıları şunlardı: Ataol Behramoğlu, Nevzat Çelik, Can Ataklı, Merdan Yanardağ, Tayfun Talipoğlu, Fikri Sağlar, Sedat Kaplan, Çerkes Karadağ, Bekir Öztürk, Ergün Poyraz, Zübeyir Kındıra, Bestami Yazgan, Bilal Sami Gökdemir, Nurgül Ateş, Merve Özcan, Savaş Ünlü, Hikmet Anıl Öztekin.

Tayfun Talipoğlu’nun kendine özgü sunumu yine ilgiyle izlendi. Ataol Behramoğlu’nun şiir sunumu unutulacak gibi değildi. Şair Nevzat Çelik’in söyleşisi, şiirleri belleklere kazındı. Belediye Başkanı Alp Kargı; kitap stantlarını sürekli dolaşarak, her mahalleye kurdukları kütüphaneler için ayırdıkları belli bir bütçeyle kitap alımında bulundu.

Fuara özellikle Amasya’dan, Çorum’dan, Samsun’dan, çevre ilçe ve köylerden gelenler zenginlik kattılar. Fuar süresinin kısalığından yakınanlar da az değildi. Alp Kargın, bunları not alıp daha geniş zaman diliminde, okulların açık olduğu günlerde ikinci kitap fuarını gerçekleştirmek için şimdiden kolları sıvamıştı.

Fuarın sürpriz konuğu kuşkusuz Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Açılışlar için geldiği Merzifon’da fuara uğramadan edemedi. Kitaplar alarak adına imzalattı. Konuklara gösterilen ilgide belediye çalışanları ve Merzifon halkının katısı büyüktü. Merzifon Belediyesi, elinin değdiği yerlerde güller açtırmıştı. Bir ekip çalışmasıyla ortaya çıkmıştı bu tablo.

Editörün Notu: Fuarın açılışını gerçekleştiren Belediye Başkanı Alp Kargı, 2019 Yerel Seçimlerinde bir kez daha seçilmesiyle ikinci dönem Belediye Başkanlığını yürütmektedir. Dönemin Merzifon Kaymakamı ise günümüzde Tokat Valisi olarak görev yapmaktadır.