Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, yağ bitkileri üretimi yapan veya yaptıran gerçek ve tüzel kişilere artı destek sağlanacağını duyurdu.


Müdürlükten konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle:


“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında, nadas alanlarının kullanılmasına dayalı, uygun yağ bitkileri üretiminin yaygınlaştırılması ve elde edilen yağın başta gıda ihtiyacımız olmak üzere ülkesel enerji açığımız uygun miktar veya oranda kapatılmasında önemli olan biyoyakıt ihtiyacımızın yerli tarım ürünlerinden karşılanması programı çerçevesinde 28.11.2013 tarihinde “ Bitkisel Yağ ve Biyoyakıt ihtiyacını Karşılama Amacıyla Nadas Alanlarında Yağlı Tohumlu Bitkilerin Üretimine Yönelik Bakanlar arası Protokol imzalanmıştır.


            Bu protokol çerçevesinde Bakanlığımızın sorumluluğu; nadas alanlarında sözleşmeli üretim modeli ile uygun yağ bitkilerinin üretimini sağlamak amacı ile yağ bitkileri üretimi yapan veya yaptıran gerçek ve tüzel kişilere artı destek sağlanacaktır.


Bu çerçevede hem sözleşmeli üretimi kayıt altına almak hem de yukarıda bahsi geçen protokol gereği, yukarıda anlatılan aspir, soya ve kanolanın sözleşmeli üretim modeli ile üretilmesi durumunda, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre uygulanmakta olan desteklere ilave olarak 2014 yılı ürünlerine alan bazlı destek verilecektir.


Sözleşmeli Üretim yönetmeliğinde yer alan usul ve esaslara göre; üretici, tüccar sanayici, birlik ve kooperatifleri ile benzeri tüzel kişilerin bilgilendirilmesi kayıt altına alınması gerekmektedir. Üreticilerimizin ve ürünü satın alarak sanayide değerlendirecekler arasında; alım satım kriterleri, fiyatlandırma, kalitenin ölçütü avans ve girdi yardımı, finans desteği, teknik eleman /danışman kullandırma ,tarım sigortası ve ürünün teslim şartlarının net olarak sözleşme belgelerinde yer alması gerekmektedir.


            Sözleşmelerin 26 Nisan 2008 Tarih ve 26858 sayılı resmi gazetede yayınlanan “Sözleşmeli Üretim ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik “ çerçevesinde yapılması 1 nüshanın İlçe Müdürlüklerine bulundurulmasının sağlanması gerekmektedir.”