Aspir bitkisinin, tanıtımı, ekimi, yaygınlaştırılması ve ülkemize katkılarının tanıtıldığı ve Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancık Müdürlüğümüzün katkıları gerçekleştirilen toplantı Akşehir Kültür Merkezinde yapıldı.


Toplantıya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem konuşmacı olarak katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Müdürü Bahri Karaman, ülkesel ham yağ açığının kapatılabilmesi, üretime farklı bitkiler sokularak münavebenin sağlanması, kıraç alanların değerlendirilerek nadasın önlenmesi, hayvancılıkta kaliteli kaba yem açığının kapatılması amacı ile ilçemizde aspir üretiminin arttırılması gerektiğini belirtti.


Prof. Dr Fikret Akınerdem ise konuşmasında aspir bitkisinin İç Anadolu’da kuru tarım yapılan alanlarda hububat münavebesine girebilecek en uygun bitki olduğunu belirterek aspirin Hububat – Aspir - Yem Bitkisi - Nadas münavebesi söz konusu alanlar için önerildiğini söyledi.


Akerdsem, konuşmasına şöyle devam etti: “Aspir, hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilmektedir ve aspir tarımındaki en önemli avantaj, hububat tarımındaki bütün alet-ekipmanların kullanılabilmesidir. Bu özelliğinden dolayı, üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır.


Aspir tarımı ülkemizde marjinal alanlarda geleneksel yöntemlerle yapılması, elde edilen ürünün yani tohumunun pazarının olmayışı, üreticilerin tohumdan yağı üretim bölgelerinde bulunan küçük yağ değirmenlerinde çıkarması, söz konusu yağhanelerin sayılarının giderek azalması, diğer yandan yeterli üretimin ve üreticiden sanayiciye düzenli, sağlıklı bir pazarın olmaması nedeniyle ülkemizdeki ekim alanları istenilen düzeyde artış göstermemiştir. Sanayiciler yeterli üretim olmadığı için fabrikalarında gerekli değişiklikleri ve ayarları yapamamakta, dolayısıyla Aspir işleyememekte, diğer yandan üretici pazar bulamadığı için Aspir ekmemektedir.”


Konunun uzmanı Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr Fikret Akınerdem konuşmasının devamında aspir bitkisini slaytlar eşliğinde geniş kapsamlı bir şekilde tanıttı.