Yeni askerlik sistemi ile ilgili çalışmalarda ilk sonuçlar Kabineye sunulurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili bir açıklama yaptı.





Yapılan çalışmalarda, askerlik yükümlülüğü olan vatandaşların eğitim durumlarına göre askerlik sürelerinin yeniden belirlenmesi öngörülüyor. Aynı zamanda, yurt içi bedelli ve yurt dışı dövizli askerliğe de kalıcı bir uygulama getirilmesi hedefleniyor.





Açıklamaya göre, lise ve altı mezunlar 6+6 ay askerlik yapacaklar. İlk 6 ay zorunlu olurken, isteyenler maaş alarak ikinci 6 ay da askerlik yapmaya devam edebilecekler. Bu seçeneği değerlendirenler, 12 ayın sonunda profesyonel asker olarak orduda kalabilecekler.





Üniversite mezunlarının durumunda bir değişiklik olmazken, 2 yıllık yüksekokul mezunlarına 12 aylık Yedek Astsubaylık uygulaması başlayacak. Bu uygulamada; eğitimle geçecek ilk 2 ayda harçlık, 10 aylık kıta hizmetinde ise maaş ödenecek. Sürenin sonunda isteyenler sözleşmeli olarak devam edebilecekler.





Yurt dışında yaşayanlar için dövizli askerlik uygulaması devam ederken, yurt içinde ise eğitim durumuna bakılmaksızın isteyen her yükümlü bedelli askerlik için başvurabilecek.





Erdoğan tarafından açıklanan bu taslağın yanı sıra, Tek Tip Askerlik seçeneği de tartışılmaya devam ediliyor. Bu sistemde, 3 aylık temel eğitimin devamında 6 ay daha askerlik hizmeti verilerek toplam sürenin 9 ay olması değerlendiriliyor. Uygulama hayata geçirilirse, 6 aylık süreyi tamamlamak istemeyenler bedelini ödeyerek terhis olabilecekler. İsteyenler ise maaş karşılığında 6 ay daha askerlik yapabilecekler. İhtiyaç duyulan meslek gruplarında da kamu hizmeti seçeneği değerlendirilecek.