Bilindiği üzere; Akşehir’in asbestli içme suyu hatlarının yenilenmesi projesi, dönemin Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu tarafından hazırlanmış ve Büyükşehir Yasası ile su ve kanalizasyon hizmetleri, 2014 yerel seçimlerinin ardından Konya KOSKİ’ye devredilmişti.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından, 2020 yılının Şubat ayında, Mültecilerden Etkilenen Bölgelerde Hizmetlerin İyileştirilmesi Projesi (FRIT II) kapsamında Akşehir Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Akşehir İçme Suyu Temini” başlıklı Paydaş Katılım Toplantısında konuşan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, konuya ilişkin olarak şu bilgileri paylaşmıştı:

“Akşehir’deki içme suyu şebekesi çok eski. 1932 yılında döşenmiş borular çıkıyor. Bazı bölgelerdeki kanalizasyon ve içme suyu borularının nerelerden geçtiği ile ilgili elimizde hiçbir veri yok. Bu bölgelerde alt yapı çalışması yaparken her an onları patlatma ve vatandaşlarımızı mağdur etme tehlikesi ile karşı karşıya geldik. Her ne kadar alt yapı çalışmaları bir bütünse de çeşitli süreçlerle içme suyu şebekesi bugüne kadar uygulanamamıştı. Büyükşehir Yasası gereği bu işin yetkilisi KOSKİ Genel Müdürlüğümüz. Bizim için önemli bir konu ve biraz daha zahmet çekmemiz gereken bir konu.”

Akşehir’in içme suyu sisteminde; 1936, 1976 ve 1986 yıllarında yenileme amaçlı çalışmalar yapılmıştı. Konunun yeniden ele alınması sonrasında, Proje ve Müşavirlik İhalelerinin 2020 yılında yapılmasının ardından yapım ihalesinin de aynı yıl içerisinde gerçekleştirilmesi planlanmıştı. AB hibe desteği prosedürünün tamamlanması süreci beklendiğinden günümüze sarkan yapım ihalesinin önümüzdeki ay içerisinde yapılması ve çalışmaların yaklaşık 2 yıl sürmesi bekleniyor.

Yapılacak ihale ile Akşehir’in tüm içme suyu şebekesi yenilenecek, yeni isale hattı ve yeni su depoları yapılacak, yeni açılan kuyular da depoya aktarılacak. Yaklaşık 30 km. uzunluğundaki su isale hattının yapılması ve yaklaşık 100 km. uzunluğundaki su şebekesinin rehabilitasyonu sonucunda Akşehir yeni içme suyu şebekesine kavuşacakken, kullanım sürecinde yaşanabilecek arızaların neden olacağı kayıp ve kaçakların belirlenmesi de kolaylaşacak.

İhalenin yapımı sonrasında yolların kazılmasıyla Akşehir Halkını sıcak havalarda doğal olarak tozlu günler bekliyor olacak ancak Akşehirliler; şebekedeki, yaklaşık yüzde 45 olduğu ileri sürülen kayıplardan ve asbestli su borularından kurtulmuş olacaklar.