Mucizevi gıda tahinin benzersiz lezzetinin vücut bulmuş hali helva çeşitlerini, tarihi Arastada bulunan ve yıllardır değişmeyen yerinde, yenilenmiş yüzüyle Akşehirlilere sunan Öksüzler, dededen toruna değişmeyen lezzetiyle ürettiği helva çeşitleri ve kadayıfın yanı sıra sabah kahvaltılarıyla da adından söz ettiriyor. 

Dededen toruna ifadesi, Meşhur Helvacı Öksüzler için tam dört kuşak anlamına geliyor. Yıllar önce Tahtakale Camii yanında, ortağı ile tahin ve helva üretimine başlayan büyük dede Hacı Muharrem Öksüz’ün, bölgede yaşanan yangının ardından kendi başına başlattığı başarı hikayesi, oğulları Osman ve Sefer Öksüz ile devam ediyor. Osman Öksüz’ün oğlu, torun Muharrem Öksüz ise babasından devraldığı bayrağı, yıllar içerisinde oğulları Osman ve Emre Öksüz’e aktarıyor.

Meşhur Helvacı Öksüzler’in kuruluş tarihçesi ve markalaşma sürecini anlatan Osman ve Emre Öksüz kardeşler, üstlendikleri misyonu şu cümlelerle paylaşıyorlar:

“Bir ortamın, bir işin içine doğmak denilir ya; bizler de farklı alanlarda eğitim alsak bile içine doğduğumuz bu markayı yücelterek devam ettirmek ve lezzetimizi korumak görevini üstlendik. Geleneksel yöntemleri yalnızca üretimde değil satışta da sürdürüyoruz. Susamı öğüttüğümüz taş değirmen, müşterilerimizi de ağırladığımız giriş katımızda. Helva üretimimizi de üst katta yapıyoruz.

Tuzlu suda bekletilmesinin ardından kabukların dibe çökmesiyle su yüzünden toplanan susam tanelerini kuruttuktan sonra taş değirmende ezerek en doğal tahini elde ediyoruz. Bilindiği üzere tahin; ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinleri yok edebilen tek besin maddesi. Her gün yenilen iki kaşık tahinin, bir kilo biftekle eşdeğer proteine sahip olduğu söyleniyor. Şeker ve doymuş yağ oranı oldukça düşük olan tahin; içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sağlıklı yağ asitlerinin yanında bakır, manganez ve amino asit metiyonin ile tam bir enerji kaynağı.”

Tahine, pancar şekeri ve mide dostu çöğen ilave edilerek üretilen sade helva ile kakaolu ve Antep fıstıklı helvaların bir adım ötesinde, çikolataya sarılı helvanın üzerine öğütülmüş Antep fıstığı ekilerek hazırlanan “muhteşem üçlü” Sarma Helva, tüketiciden büyük ilgi görüyor.

Köpük helva ve irmik helvası da üreten Meşhur Helvacı Öksüzler; kahvaltılarda ise müşterilerine, yalnızca güvendikleri üreticilerden temin ettikleri yöresel ürünleri sunuyorlar. Öte yandan Ramazan ayında tatlı denilince nasıl ki akla güllaç geliyorsa, vücudu zinde tutma özelliği ile tahin helvası da geleneksel iftar sofralarında yerini alıyor.

“Bizim için önemli olan değerler; bu işin ustaları dedelerimizden de öğrendiğimiz gibi doğallık ve müşteri memnuniyetini en önde tutmaktır” diyen Osman Öksüz; bu ustalığı, kardeşi Emre Öksüz ile birlikte, teknolojinin gereklerine uygun hale getirerek ve doğallıktan ödün vermeden devam ettireceklerinin altını çiziyor.