Yönetmeliğe göre; köy ve belde iken Büyükşehir Belediyesi Kanunu sonrasında mahalleye dönüşen, tarım ve hayvancılık ile orman faaliyetlerinin başlıca geçim kaynağı olduğu mahallelerin tespitine ilişkin ilgili ilçe Belediye Meclislerince alınan kararların, gerekçeleri ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına gönderilmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediye Meclislerinin de kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan tespitine ilişkin kararlarını en geç 90 gün içinde vermeleri isteniyor.

Yönetmelik doğrultusunda, Akşehir Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısında ek madde olarak gündeme alınan konuya ilişkin görüşmeler sonrasında, Akşehir’in 23 dış mahallesinin kırsal alan statüsüne alınarak Konya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulması kararlaştırıldı.

Muafiyetin Kapsamı

Söz konusu mahallelerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak. Ayrıca, belirtilen taşınmazlar; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlardan muaf tutulacak.

Uygulanacak İndirimler

Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ile 2464 sayılı Kanun uyarınca alınması gereken vergi, harç (bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar hariç) ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanacak. İçme ve kullanma suları için alınacak ücret; işyerleri için belirlenmiş olan en düşük tarifenin yüzde 50’sini, konutlar için belirlenmiş olan en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek.