Akşehir Fotoğraf Amatörleri Derneği (AKFAD) Onursal Başkanı Kamil Özus, Ateş İnsanları (Dökümcüler) isimli projesi için 20 yılda biriktirdiği çalışmalarını, Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Eren Eyüboğlu Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşturuyor.





Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu üyesi de olan Kamil Özus, fotoğrafa ilk başladığı yıllardan bugüne kadar olan sanat serüvenini şu cümlelerle anlatıyor:





“Fotoğrafa ilk başladığım yıllar, her fotoğrafçı gibi dağları, taşları, ovaları, ağaçları, kayaları fotoğraflamaya başladım. O dönemin koşulları altında, bilgi ve kaynağın eksikliği, size yön vermekte de çok etkili değildi. Bir süre böyle devam etti. Daha sonra, daha seçici olmaya, her ne kadar anlamlı anı kaçırmadıysam da, insana yönelmeye başladım. İlerleyen yıllarda kadim dostum İsa Çelik ile tanıştım. Onun yanında başka fotoğrafçılarla da. Fotoğrafa bakış açım da değişmeye başladı.”





14 Kasım 2019 Perşembe günü saat 18:00’da açılacak olan sergide yer alacak olan fotoğrafları, 20 yıl önce nasıl bir esinlenmeyle çekmeye başladığının hikayesini ise yine Özus şöyle özetliyor:





“Bir gün, Konya’dan Akşehir’e gelirken; gece geç saatlerde, sanayi bölgesinde, yıkık dökük atölyelerin yanıyor gibi bir görüntüsü vardı. Atölyelere yaklaştıkça ateşin etkisini hissetmeye başladım. Yaptıkları şey dökümdü.





Yaklaşık yirminin üzerinde atölye, ilkel koşullarda çalışıyordu. İnsanlar inanılmaz zor şartlarda, aldıkları yanıklara, yara ve berelere aldırmadan dünyanın en ağır işlerinden birini yapıyorlardı. Döktükleri tulumba (Sıvıları alçak yerlerden çekmeye veya yüksek yerlere çıkarmaya yarayan araç) ve tulumba aksesuarlarıydı. Yevmiye (Bir günlük çalışma karşılığı verilen ücret, gündelik) ile çalışıyorlardı.





20 yıl boyunca mümkünse akşamları bu yüzyıllık geleneksel döküm görüntülerini fotoğraflamaya devam ettim. Bugün bu atölyelerin sayıları, modern dökümün gelmesi ile gün geçtikçe azaldı. Daha ilk günden beri gördüğüm şey, alın terinden farklı bir şeydi. O da ateşin teri!





Bana böyle bir konuyu fotoğraflama konusunda yardımcı olan;





Hasanlara,





Mehmetlere,





Alilere ve diğerlerine sonsuz teşekkürler.”





Kamil Özus’un sergisi 27 Kasım’a kadar açık kalacak.