Anadolu’dan kaçırılan ve Avrupa’nın çeşitli müzelerinde sergilenmekte olan tarihi eserler arasında, Akşehir’de bulundukları türbelerden alınarak yurt dışına çıkarılmış Seyyid Mahmud Hayrani ve Hacı İbrahim Veli’nin Sandukaları da yer alıyor.





Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iadesi için girişimlerini sürdürdüğü tarihi eserler arasında ilk sıralarda bulunan sandukalardan Hacı İbrahim Veli’nin Sandukası, Berlin Pergamon (Bergama) Müzesi’nde sergileniyor. Ceviz ağacı gövdesinden oyma tekniği ile yapılmış işlemeli sandukanın, eski adıyla Maruf yeni adıyla Alanyurt Mahallesi’nde bulunan Hacı İbrahim Veli Türbesi’nden, 1905 yılında alınarak yurt dışına çıkarıldığı biliniyor.





Hacı İbrahim Veli’nin torunlarından olan, Mülhak Şeyh Hacı İbrahim Veli Vakfı mütevellisi Erkök Avcıoğlu; geçtiğimiz yıllarda Sandukanın gündeme gelmesi için bir panel düzenlemiş, 2006 yılında Akşehir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı tespit davası sonucu Sandukanın Hacı İbrahim Veli Türbesi’ne ait olduğunu tespit ettirmişti.





Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi’nden kaçırılan Sanduka ise Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan David Samling Müzesi’nde sergilenen Anadolu eserleri arasında yer alıyor. Bu iki önemli eserin yanı sıra Fransa’da Louvre Müzesi’nde sergilenen Anadolu kökenli objelerden Doğu Roma Kadın Avcı figürünün de 19. Yüzyıl sonlarında Akşehir yöresinden kaçırıldığı düşünülüyor.





Ülkemizden kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için yürüttükleri yoğun hazırlık çalışmaları ve ısrarlı takip süreciyle başarılı sonuçlar elde eden Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, aralarında Akşehir’den kaçırılarak yurt dışına çıkarılmış olan iki Sandukanın da bulunduğu birçok değerli eser için çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.