30 Haziran 2021 tarih ve 31527 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tasarruf Tedbirleri konulu, 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde tedbir alınması gereken hususlar; “Taşınmaz Edinilmesi ve Kiralanması”, “Resmi Taşıtların Edinilmesi ve Kullanılması”, “Personel Giderleri” gibi 10 başlık altında sıralanmıştı. Genelgede; kamu kaynaklarının, maksadına uygun ve azami tasarruf prensiplerine uyularak kullanılmasının, her kamu kurum ve görevlisi için bir görev ve aynı zamanda zorunluluk olduğu vurgulanmıştı.

“Resmi Taşıtların Edinilmesi ve Kullanılması” başlığı altında; “Taşıt edinimleri ihtiyaç analizine dayandırılacak, acil ve zorunlu haller dışında her ne suretle olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecek. Mevcut taşıtlardan, ihtiyaç fazlası veya ekonomik ömrünü tamamlamış olanlar; ihtiyacı olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecek. Hizmet alımı suretiyle edinilecek olan toplam taşıt sayısı, 2023 yılı sonuna kadar kademeli olarak en az yüzde 20 oranında azaltılacak.” ifadelerine yer verilmişti. Taşıtların özel işlerde, tatil günlerinde ve personel servis aracı olarak kullanılamayacağı, hiçbir makam, birim ve şahsın kullanımına tahsis edilemeyeceği de açıkça belirtilmişti.

Yürürlükte olan Genelgede belirtilen zorunluluklara karşın, Akşehir’de bazı kurumlarda resmi kurum araçlarına ilişkin maddeye uyulmadığı, makam araçlarının gelişigüzel kullanılmaya devam edildiği gözlemleniyor. Kurum ve kuruluşlarının uymaları gereken ve danışmanlık hizmeti alımından personel giderlerine, taşınmaz ve taşıt edinilmesine kadar geniş bir yelpazede açıkça ifade edilen zorunlulukları içeren Genelgeye aykırı tutum ve davranışlar, vatandaşların da haklı tepkisine neden oluyor.