Akşehir Belediye Meclisi olağanüstü toplantısı, önceki gün Akşehir Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yoğun bir gündemle yapılan toplantıda kendisine yöneltilen “Akşehir’de pozitif vaka var mı?” sorusunu yanıtlayan Belediye Başkanı Salih Akkaya; bugüne kadar 5 vefat olduğunu, virüs şüphesiyle takip edilenler arasında 1 pozitif vakanın bulunduğunu, vakaların yakın çevrelerinde gerekli takip ve incelemelerin Kaymakamlık başkanlığında titizlikle yapıldığını söyledi.





İzinli kabul edilen 1 üye dışında tüm Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; 18 maddeden oluşan gündem görüşülerek karara bağlandı. Salgın tedbirleri çerçevesinde Akşehir Kültür Merkezi’nde ve sosyal mesafe kuralına uyularak yapılan toplantıya Komisyonlar, 2 oturumun aynı gün içerisinde yapılabilmesi için ilgili maddeler üzerinde hazırlık ve görüşmelerini tamamlayarak katıldılar.





Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Salih Akkaya; Hıdrellez etkinlikleri, Fıkra Canlandırma Yarışması ve Kitap Fuarı’nın koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl yapılamayacağını söyledi. 2019 yılı faaliyetlerine dair bir sunum gerçekleştiren Akkaya; 30 milyon TL Akşehir Belediyesi, 5 milyon TL Konya Büyükşehir Belediyesi ve 60 milyon TL de Bakanlıklar tarafından karşılanmak üzere 2019 yılında Akşehir’de toplam 95 milyon TL tutarında yatırım ve harcama yapıldığını kaydetti.





Akkaya ayrıca; Gözpınarı Mahallesi’nde jeotermal seracılık yapılmasını teşvik etmek amacıyla, orman alanından Hazine’ye devredilen 1 milyon 600 bin m2 arsanın kullanımı üzerinden seracılık yapmak isteyenlere destek olunacağını söyledi. Sunumun ardından oylanan 2019 Yılı Faaliyet Raporu, oy birliğiyle kabul edildi.





Bütçe Açığı 3,5 milyon TL





2019 Yılı Kesin Hesabı ve Denetim Raporu’na dair görüş beyan eden Bütçe Komisyonu tarafından paylaşılan bilgiye göre; 2019 yılında, tahmini gelirin yüzde 86’sı gerçekleşerek 61 milyon 330 bin lira gelir elde edildi. Gider tutarı ise 64 milyon 825 bin lira oldu. Aradaki fark olan yaklaşık 3,5 milyon TL tutarındaki bütçe açığı, İller Bankası’ndan kullanılan kredi ile karşılandı. Belediye şirketi olan Şehr-i Beyza ise 2019 yılında 186 bin lira kazanç elde etti.





Komisyon, Engili Mahallesi’nde bulunan bir taşınmazın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 5 yıl süreyle bedelsiz olarak kullanılması teklifine de olumlu görüş bildirdi. Gerek bu madde gerekse Kesin Hesap Raporu, Meclis’te yine oy birliğiyle kabul edildi.





İmar plan değişiklikleri ve düzenlemelere dair tekliflerden oluşan 11 maddenin, İmar ve Şehircilik Komisyonu’nun görüş bildirmesi sonrasında yapılan oylamada Komisyondan geldiği şekliyle kabul edilmesinin ardından Belediye Encümeni’ne üye seçimine geçildi. İYİ Parti grubunun Şafak Büyükacar’ı, AK Parti ve MHP gruplarının ise Asuman Çörekçi Haydanlı ve Bahri Duran’ı aday gösterdikleri oylamada AK Parti ve MHP’nin ortak adayları Encümen üyeliklerine seçildiler.





Görev süresi 1 yıl olan Komisyon üyeliklerine dair seçimlere geçilmeden önce, Başkan Salih Akkaya, salgın tedbirleri kapsamında yürütülen faaliyetlerden söz etti. Akkaya, kamu kurum ve binaları ile araçlar vb. dezenfeksiyon işlemleri dışında; toplam 60 bin maske ve 5 bin kolonya dağıtıldığını söyledi.





Akşehir’de pozitif vaka var mı?





Kendisine yöneltilen Akşehir’de pozitif vaka olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Belediye Başkanı Salih Akkaya; Umre dönüşü vefat eden 2 vatandaş ile yine koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren 3 vatandaş olmak üzere toplam vefat sayısının 5 olduğunu belirtti. Akkaya, mevcut durumda virüs şüphesiyle takip edilenler olduğu ve bu vatandaşlar arasından 1 kişinin testinin pozitif çıktığı bilgisini paylaşırken; bahsedilen vakaların yakın çevreleri ile ilgili gerekli takip ve incelemelerin Kaymakamlık başkanlığında titizlikle yürütüldüğünün altını çizdi.





İmar Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na üye seçimlerine tek listeyle girildiği toplantıda, mevcut üyeler göreve tekrar seçildiler. Bu sonuca göre, İmar Komisyonu; Asuman Çörekçi Haydanlı, Selim Aldemir, Ömer Akça ve Ramazan Karakoyun, Plan ve Bütçe Komisyonu ise Mehmet Serhat Arslan, Mustafa Kanyılmaz, Zekeriya Kanat ve Musa Doğan isimlerinden oluştu.





“Teravih de yok, davulcu da yok”





Toplantı sonunda söz alan İYİ Parti grubu; pazarcı esnafının işgaliye borçlarının silinmesi, Büyükşehir Belediyesi’ne ödenen parsel birleştirme harçlarına bir çözüm bulunması, Çay içinin temizliği ve otopark çalışanlarından gelen şikayetlerin değerlendirilmesi yönünde önerilerini gündeme getirdi.





Önerilerle ilgili bir değerlendirme yapan Başkan Akkaya; Büyükşehir Belediyesi’ne ödenen harçların kanunla düzenlendiğini hatırlatırken, pazarcı esnafı arasından bu dönemde faaliyet gösteremeyenlerden kira alınmayacağını belirterek işgaliye borçlarının silinmesi önerisinin değerlendirilebileceğini söyledi.





Çay içinde sürekli temizlik yapıldığını ancak gerçek çözümün kirletmemek olduğunu vurgulayan Akkaya; otopark uygulamasında ilk 15 dakikanın ücretsiz olduğu kuralına uyulmadığı yönündeki şikayetlerin, otoparklardan kira geliri elde eden Akşehir Spor Kulübü yöneticileri tarafından incelenmesini istedi.





Ramazan davulcuları konusunun sorulması üzerine ise Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya; “Maalesef bu Ramazan ayında camilerde teravih de yok, Ramazan davulcusu da yok” yanıtını verdi.





Toplantı, salgının bir an önce sona ermesi dilekleriyle sona erdi.