Bu yıl Akşehir’de yaklaşık 5 bin öğrencinin katılacağı YKS Sınavının sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için Akşehir İlçe Sınav Koordinasyon Kurulu oluşturulduğu bildirildi.





Kaymakam Ahmet Sait Kurnaz başkanlığında oluşturulan ve konuyla ilgili toplantısını gerçekleştiren Kurul tarafından alınan ve “2020 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (27/28 HAZİRAN 2020)” başlığıyla yayımlanan kararlar şöyle:





“Bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını süreci içerisinde yaklaşık 2,5 milyon adayın katılacağı 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020 YKS), 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde üç oturumda yapılacaktır. Salgına yönelik önlemlerin her sınav merkezinde aynı şekilde uygulanması, sınavların sağlıklı ve güvenli biçimde yönetilmesinde önceki sınavlarımızdan olduğundan daha fazla önem arz etmektedir. Bu kapsamda, ilçemizde Sınav Koordinasyon Kurulu; Akşehir Kaymakamı Ahmet Sait Kurnaz başkanlığında, ÖSYM İlçe Koordinatörü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H.Serdar Öğe, Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız, Akşehir İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Akdemir, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Emre Çapan, Milli Eğitim Müdürü A.Barbaros Topaloğlu, İlçe Nüfus Müdürü Beyzat Ceylan ve Sınav Organizasyon Koordinatörü Muhammet Altunyaldız tarafından oluşturuldu.





İlçemizde yaklaşık 5 bin adayın katılımıyla gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavının huzurlu ve güvenli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla Kaymakam Ahmet Sait Kurnaz başkanlığında ve Sınav Koordinasyon Kurulu üyelerinin katılımıyla Kaymakamlık toplantı odasında sınav güvenliği toplantısı yapıldı.





Sınava katılacak olan adayların güvenli ve huzurlu bir şekilde sınava girmeleri için alınacak tedbirler ile ilgili kurumların görev ve sorumluluklarının görüşülerek karara bağlandığı toplantıda, pandemi döneminde gerek adayların gerekse görevlilerin üzerine düşen sorumlulukların titizlikle yürütülmesi konusunda takibinin yapılması kararlaştırıldı.





*Sınav binası girişinde, adayların/görevlilerin sınav binalarına sosyal mesafe kuralına göre sıra oluşturularak, ÖSYM tarafından gönderilecek olan maske ve dezenfektanların, sırası ile ellerine dezenfektan uygulanması, sonra maske takılması ve dezenfektan mendil dağıtım organizasyonunun binaya giriş yapmadan önce tamamlanması gerektiği kararlaştırıldı. Aynı zamanda adaylar ve görevliler kendi maskeleri, yüz siperlikleri, eldivenleri ve yanlarında getirecekleri el dezenfektanı ile de sınav binasına (el dedektörü ile aranarak) alınacaktır.





*Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda da adaylar sınav salonuna girdikten sonra maskelerini sosyal mesafe uzaklığını dikkate alarak çıkarabileceklerdir.





*Sınav salonlarının havalandırılması salon görevlileri tarafından sınav öncesi ve sınav süresince sağlanacaktır.





*Sınav bitiminde adayların sınav binasından çıkarken de sosyal mesafeyi korumalarını sağlamak için görevliler tarafından yönlendirme yapılacaktır.





*Sınav binası önünde yığılmaları engellemek için gerekli tedbirleri alınacaktır. Bu kapsamda ailelerin çocuklarını bıraktıktan sonra ayrılmaları ve beklememeleri kapı önünde oluşabilecek kümelenmenin önüne geçecektir.





*İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 18.06.2020 tarihli ve 9863 sayılı Genelgesi kapsamında hazırlanan 19.06.2020 tarih ve 11945 sayılı Genelge ile koronavirüs salgınıyla mücadelede salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla 27 ve 28 Haziran 2020 tarihinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları sınavının halk sağlığı açısından en uygun koşullarda gerçekleştirilebilmesi için 27 Haziran 2020 Cumartesi günü saat 09:30 ile 15:00 arasında ve 28 Haziran 2020 Pazar günü saat 09:30 ile 18:30 arasında belirli istisnalar çerçevesinde sokağa çıkma kısıtlaması getirilmiştir.





Sınav Uygulama Yönergesinde yer alan ve her sınav döneminde titizlikle uygulanan konular ise aşağıdaki şeklide görüşülmüştür:





*Adaylar, sınav salonlarına salon görevlileri tarafından kimlik kontrolleri yapılarak alınacaktır. Adaylar için Sınava Giriş Belgesi ve Görevliler İçin Görevlendirme Belgesi mutlaka yanlarında bulunacaktır.





*T.C. Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı, süresi geçerli pasaport, K.K.T.C. Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, Pembe/Mavi Kart, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi tarafından verilen süresi geçerli ‘Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi’, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi tarafından verilen süresi geçerli ‘Geçici Koruma Kimlik Belgesi (Suriye uyruklular için)’ ile sınav binası ve salonuna girebilirler. Adaylar ve görevliler, belirtilen kimlik belgeleri dışında hiçbir kimlik/belge ile sınava alınmayacaktır.





*Adayların/görevlilerin sınav binalarına; her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat), anahtarlık, her türlü araç anahtarı, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (halka alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılar, her türlü plastik, cam eşya (şeffaf/numaralı gözlük hariç), plastik ve metal içerikli eşyalar (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing (taşsız, metal top veya sivri uçlu) hariç) banka/kredi kartı v.b. kartlarla, her türlü elektronik/mekanik cihaz ve her türlü müsvedde kağıt, defter, kalem, silgi, kalemtıraş, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, cetvel, pergel, açıölçer ve bu gibi araçlarla, yiyecek içecek (şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç), ilaç ve diğer tüketim maddeleri ile gelmeleri kesinlikle yasaktır.





*TYT ve AYT oturumlarında saat 10:00 bitiminde, YDT oturumunda saat 15:30 bitiminde sınav binası giriş kapısı kapatılacak ve daha sonra gelen aday her ne sebeple olursa olsun sınav binasına alınmayacaktır.
*Belirtilen süre içinde sınav binasına gelmiş ancak yığılmadan dolayı sırada bekleyen, henüz güvenlik kontrolünden geçmemiş adaylar var ise bu adayları güvenlik kontrolü için sosyal mesafe kurallarını dikkate alarak bina içine alınacak ve bina kapısı kapatılacaktır.





Akşehir'de;





1.Oturum Temel Yeterlilik Testleri (TYT): 22 Okul+Cezaevi,
2.Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): 19 Okul+Cezaevi,
3.Oturum Yabancı Dil Testleri (YDT): 4 Okul olmak üzere; 45 okul ve Cezaevinde sınav yapılacak olup sınava;
1.Oturum Temel Yeterlilik Testlerine (TYT): 4 bin 904 (22’si engelli),
2.Oturum Alan Yeterlilik Testlerine (AYT): 3 bin 745 (13’ü engelli),
3.Oturum Yabancı Dil Testlerine (YDT): 141 (1’i engelli) aday katılacak,
1.Oturum Temel Yeterlilik Testlerinde (TYT): 768,
2.Oturum Alan Yeterlilik Testlerinde (AYT): 580,
3.Oturum Yabancı Dil Testlerinde (YDT): 61 personel görev yapacaktır.”