Osmanlı döneminde Hac farizasını yerine getirmek isteyenlerin Hacca giderken kullandığı güzergâh, merkezi Hollanda’da bulunan ve Türkiye’de de faaliyet gösteren Sufi Yolu Vakfı tarafından işaretleniyor. İşaretleme çalışmaları kapsamında Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır ile Vakıf Sekreteri Iris Bezuijen Akşehir’e geldi.


Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, Hollanda Mozaik Kültür Sanat Derneği Başkanı Ali İhsan Ünal, Akşehir Aktif Dağcılık Eğitim Merkezi Gençlik Spor Kulübü (AKADEMİK) Başkanı Bayram Çini’nde katılımıyla Akşehir’de Sufi Yolu İşaretleme çalışmaları yapıldı.


Osmanlı dönemindeki hac güzergâhının Sufi Yolu Yürüyüşçüleri tarafından yürüyerek ziyaret edileceğini söyleyen Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır, amaçlarının İstanbul’dan başlayarak Mekke’ye ulaşmak olduğunu belirtti. İşaretleme çalışmaları kapsamında İstanbul’dan başlanılan işaretlemelerde Konya Mevlana Müzesi’ne kadar ulaştıklarını aktaran Çakır, Sufi Yolu güzergâhında o şehrin önemli zatlarının türbelerinin yanı sıra farklı dinlerin mabetleri, tarihi ve doğal güzellikleri de ziyaret ettiklerini söyledi. Güzergâhlarının Osmanlı dönemindeki gibi dağ eteklerinde olduğunu aktaran Vakıf Başkanı Çakır, işaretleme çalışmalarına destek veren Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’ya teşekkür etti.


Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya Sufi Yolu’nun Akşehir’in tanıtımına ve turizmine katkı sağlayacağını söyleyerek “Akşehir’imizde başta Nasreddin Hocamız ve akabinde Nasreddin Hoca’mızın Hocası Seyyid Mahmut Hayrani Hazretlerinin Türbesi gibi daha birçok manevi mimarlarımızın türbelerini de içine alan bir projenin çalışmasını başlatıyoruz.  Akşehir’imizde bu proje kapsamında Taş Medrese, Seyyid Mahmud Hayrani Hazretleri Türbesi, Kilise, Nimetullah Nahcivani Türbesi, Kent Ormanı, Küçük Ayasofya Mescidi, Arasta, Nasreddin Hoca Türbesi, Hıdırlık ve Monas Parkı şeklinde işaretleme yapılacaktır. Bugün işaretlemenin ilkini burada gerçekleştiriyoruz. Bu işaretlemeler bittikten sonra Sufi yolu yürüyüşleri başlayacaktır. Malum sufilikle yürüyüş birbirine tamamlayan unsurlar. Arayışın Sufilikle birleşmesi. Biz bu sufi yolu projesiyle inşallah hem Akşehir’imizde meftun bulunan manevi mimarlarımızın ziyaret edilmesini, onların tanınmasını sağlarken diğer taraftan da Akşehir’imizin tabi güzelliklerinin tanınması Akşehir’imizin turizmine katkı sağlanmasını amaçlıyoruz. Türkiye’de kültür yolu olarak 40 civarı yürüyüş yolu var.  Sufi Yolu projesinin şehrimize, Konya’mıza, ülkemize daha ötesi bütün dünya insanlarına hem spor anlamında hem sufiliğin tanınması onun mesajlarını ifade etme anlamında katkısı olacağını düşünüyorum. Ben bu projede Hollanda’dan buraya gelerek, ‘Dünyanın Ortası Akşehir’, bütün yollar Akşehir’den geçer, Nasreddin Hoca’nın memleketinin üstünden geçer diyerek, bu proje kapsamına Akşehir’i de alan Sedat Çakır beyefendiye ve esas onun gelmesinde önderlik eden hemşerimiz Ali İhsan Ünal Beye teşekkür ediyorum. Projenin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


Akşehirli işadamı ve Hollanda Mozaik Kültür Sanat Derneği Başkanı Ali İhsan Ünal ise Sufi Yolu Vakfı Başkanı ve Akşehir Belediye başkanı Dr. Salih Akkaya’ya teşekkür ederek bu projenin Akşehir tanıtımına büyük katkı sağlayacağını umduklarını söyledi.


Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır da Akşehir’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek “Akşehir’de olmaktan hakikaten büyük bir sevinç kaynağı bizim için. Dünyanın Ortasında olması da yürüyüş bakımından çok çok önemli. Burası hem doğal güzellikleri, hem de manevi güzelliği bir arada yaşayarak gidebileceğimiz bir rota.  Bizim buraya gelmemizi sağlayan Değerli Belediye Başkanımız Dr. Salih Akkaya’ya ve Ali İhsan Ünal Beye teşekkür ediyorum. Bunun yanında bize de yol güzergâhı bakımından çok faydası olan Akademik Dağcılık Derneği Başkanı Bayram Çini Beye de çok teşekkür ederiz. Bu 800 kilometrelik yol İstanbul’dan başlayıp Konya’da bitiyor. 40 günlük bir yürüyüş güzergâhı. Bu 40 gün içinde de epey güzel yerler gözüküyor ama Akşehir bu güzel yerlerin en önemlilerinden bir tanesidir. Gelecek yıllarda da amacımız bu güzergâh üzerinden yılda 15 ile 17 bin kişinin yürümesini sağlamak. Bunu da Akşehir Belediyesi ile birlikte sağlayacağımıza inanıyorum” dedi.


Konuşmaların ardından Sufi Yolu Akşehir güzergâhında bulunan Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi ile Tarihi Ermeni Kilisesi’nin tabelaları çakılarak işaretleme çalışması yapıldı. Heyet Daha sonra Nasreddin Hoca Türbesi’ni de ziyaret etti.  Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya burada yaptığı açıklamada “Nasreddin Hoca’mızın deyimiyle dünyanın ortasındayız, inanmayan varsa ölçsün. Bu sufi yolu kapsamında tabi Akşehir’imiz için olmazsa olmaz ziyaret yerlerinden birisi Nasreddin Hoca’mızın Türbesidir. Daha önce Osmanlı döneminde hicaza hac vazifesini yerine getirmek üzere gidenler, Konya’mıza Mevlana’mızın ziyaretine varmadan önce, Akşehir’imizden geçerken, Akşehir’imizde Nasreddin Hoca’mız ve Seyyid Mahmud Hayrani Hazretlerinin de türbelerini ziyaret ediyordu. Sufi yoluyla aslen bir anlamda da geçmişteki hicaz yolu da tekrar canlandırılmış olunacak” dedi.


Başkan Akkaya daha sonra Sufi Yolu Vakfı Başkanı Sedat Çakır’a Nasreddin Hoca’nın tersine çalışan saati ile Akşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından oluşan bir set armağan etti.