Belediye Başkanı Salih Akkaya ve Belediye Meclis Üyelerimizin dikkatine!

Normal021falsefalsefalseTRX-NONEX-NONE

HABER-YORUM: ÜMİT AYKUT ŞENER                                  

1 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren Büyükşehir Belediye Yasası’ndan sonra kapatılan 11 BELDE BELEDİYESİ’ nin borçları neden kamuoyuna açıklanmıyor da yalnızca Akşehir Belediyesinin borcuna atıfta bulunuluyor? Amaç, halkın takdirini kazanan bir önceki dönemin AKP’li belediye başkanını karalamaksa bu dâhice (!) fikri ortaya atanlar partilerine ihanet ya da haksızlık etmiş olmuyor mu?

 

30 Mart 2014 tarihinde yapılan Yerel Seçimlerden sonra Akşehir Belediye Başkanlığı görevini kazanan Salih Akkaya ve AK Partili Belediye Meclis Üyeleri’nin sağda-solda dile getirdikleri ‘belediyenin borcu çok’ yakınmaları artık bıkkınlık vermeye başladı.

Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri’nin mazeret değil, iş ve proje üretmeleri beklenir her zaman. Lafla peynir gemisi yürümez, şimdiden bilesiniz!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin geçtiğimiz ayda düzenlediği bir basın açıklamasında şöyle diyordu: “Ankara’ya hiç para istemek için gitmedim, Büyükşehir bütçesinin %25’ini Ankara’dan, %75’ini Kayseri’den sağladım” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’te Konya’dan kaynak yaratıyor. Bugün yatırım yapan her Belediyenin borcunun olması da doğal karşılanır. Çünkü ‘borç’ yatırımlara engel değildir ve de yatırımcı ve girişken, akıllı, ileriyi gören her belediye başkanı kaynak bulan ve yaratan bir aklı-selime sahip olmak zorundadır.

1 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren Büyükşehir Belediye Yasası’ndan sonra kapatılan 11 BELDE BELEDİYESİ’nden borcu olanlar neden kamuoyuna açıklanmıyor da yalnızca Akşehir Belediyesinin borcuna atıfta bulunuluyor?  Amaç, halkın takdirini kazanan bir önceki dönemin AKP’li belediye başkanını karalamaksa bu dâhice (!) fikri ortaya atanlar partilerine ihanet ya da haksızlık etmiş olmuyor mu?

Belediye Başkanı Salih Akkaya’ya kamuoyunun da beklentisi olan şu soruya cevap vermesini gönülden bekliyoruz:

1-      Akşehir Belediyesi’nin geçmiş dönemden kalan borcunu (detaylı) ne kadardır?

2-      11 Belde Belediyesi’nden devraldığınız borçları tek tek adlarıyla birlikte açıklar mısınız?

Sayın Başkan, siz halktan gelen bu talepleri hazırlarken son üç yılda Akşehir’e hangi yatırımlar kazandırılmış hep birlikte bir göz atalım... Eğer zamanınızı kaynak aramaya ayırırsanız eminim ki bürokrasideki tecrübenizle siz de yeni projeler kazandırabilirsiniz, çünkü sizin için çok zor olmasa gerek. Ancak yapmanız gereken tek şey ‘DALTON’ lara değil yeni oluşturacağınız ARGE ekibinize güvenmenizdir. Ama diyorsanız ki aday olmadan önce bana bu mali tablo hakkında hiçbir bilgi verilmedi, daha doğrusu ‘KANDIRILDIM’ o zaman da ‘İSTİFA’ mekanizmasını çalıştırır, sizi bu durumlara düşürenlere gerçek bir ders vermiş olursunuz. İnanın, hiç kimse sizi ne suçlar, ne de haksız bulur. Siz, tarihte ‘DALTON’ ların doğru iş yaptığını hiç gördünüz mü, duydunuz mu? Hele perde arkasından sinsi sinsi gülen bir ‘KÜÇÜK JO’ var ki, o da ‘herkesi kör, alemi sersem sanır!’ Ama hepsinin de unuttuğu bir şey var ki başlarının belalısı ‘REDKİT’in  -Rin Tin Tin- sayesinde her saniye, her dakika enselerinde olduğu ve attıkları her adımdan, aldıkları her nefesten haberdar olduğudur.

Akşehir’in son üç yıl belediye başkanlığını yapan, kentin görünümünü değiştiren, 3 yıla karşılık 10 yıllık hizmet sığdıran, köy ve beldelere yaptığı hizmetlerle (kilitli taş, oyun grupları, ilaçlama, temizlik vb) Mart 2014 yerel seçimlerinde %46 oy oranı ile şehir merkezinde kaybettiğiniz seçimi, köy ve beldelerden yapılan hizmet karşılığı gelen oylarla AK Partiye ve size seçim kazandıran eski başkan Abdülkadir Oğul’a açık bir teşekkürü çok görmenizi doğrusu yadırgamamak elde değil. İnsan ister istemez şöyle düşünmekten kendini alamıyor: “Siz mi çok çalıştınız yoksa Recep Tayyip Erdoğan’ın eski başkanı mı çok çalıştı partisi için?” Yeni Belediye başkanının (sizin) ve meclis üyelerinizin son seçimlerde alınan %46’lık oranda hiç oyu yok. Bundan sonraki hizmetleriniz sizin gerçek oyunuz olacaktır. Unutmayın ki, başta Milletvekiliniz, AK Parti İlçe Teşkilatı ve de siz olmak üzere AK Parti’nin kent merkezindeki oyunu  yüzde 65’ten  yüzde 46’ya düşürdünüz..!

Sizden önceki başkan ne yapmış; hizmet üretmiş, proje hazırlamış, para çalmamış, yandaşlarını kayırmamış (çünkü doyumsuz olduklarını en iyi bilenlerden biriydi), belediye’yi peşkeş çektirmemiş vb. durumlara düşürmemiş…

‘Borç var, borç var’ diyeceğinize geçmişlerini inkâr eden (sözde) ‘MUHTEREM ABİLERİNİZ’ le kaynak bulmaya baksanız daha iyi olacak. Onlar kaynağın kokusunu çabuk alır. Kabul, tebrik, plaket, tweet dönemleri bitti. Akşehirli sizden öncelikli hizmet beklediğinden önemli bir hatırlatmada bulunmayı da kendime görev sayıyorum. Akşehir’i ve de sizi, bize öneren ekibinizi iyi tanımanızı ve araştırmanızı tavsiye ediyorum. Geçmişte hangi işlere bulaşmışlar, kendilerince üstünü örttüklerini sananlarla, bunların işbirlikçilerinin yaptıkları hala gün gibi aşikâr ortadadır (!) Makamınızdan dışarı çıkıp bağımsız kaynakları kullanarak bir araştırmaya koyulduğunuz da bakalım size söylenmeyen hangi gerçeklerle yüz yüze kalacaksınız? Hele ki, Başbakan Erdoğan paralel yapıya amansızca saldırırken sizin daha da dikkatli davranmanız gerekiyor bilesiniz…

Şöyle başınızı kaldırıp, sakin sakin düşünün ve eski başkan neleri yapmış ya da yapamamış, hangi projeleri bırakmış, ne kadar borç var, nerelerden kaynak bulunur, kimlerle istişare edilir siz bunları düşünürken Akşehir’i, insanları daha yakından tanıyacaksınız. Kişisel çıkarı, menfaati olmayan, Allah ve kul hakkı, Akşehir için çalışacak insanları da bulmak çok zor olmasa gerek.

Sizden önceki başkanla görüşüp, geçmiş ve gelecekle ilgili bilgi alışverişi yaptınız mı, bilmiyorum ancak görüşmek hem usulden hem nezakettendir. Ancak size ‘sakın görüşme’ vb. gibi telkinde bulunan olduysa o zaman tavsiyem ‘Malum Kişiler’ le her gün görüşüp hasbihal etmekten bir an önce kendinizi sıyırıp, halkın arasına karışmanızdır. Bundan hem siz, hem Akşehir kazançlı çıkacaktır.

Size bir tüyo daha vereyim. 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde partinize ‘seçim beyannamesini’ kimin hazırladığını araştırdığınızda o zaman tüm gerçeği öğrenirsiniz. Bu durum AHDE-VEFA taşımayan politikacılar için önem arz etmeyen bir durumdur çünkü anlık yaşarlar, menfaatleri kiminleyse daima onlara yakın dururlar.

Basının görevlerinden biri de, yerel seçimler öncesinde seçmene taahhüt edilen işlerin takipçisi olmaktır. Bundan dolayı hem sizin seçim beyannamenizin hem de eski başkan Abdülkadir Oğul’un bıraktığı projelerin takipçisi olacağımızdan emin olunuz. Basın, projeleri size bir bir hatırlatacak umarım siz de öfkelenmezsiniz. DALTONLAR proje üretmez ya da üretemez…

Gerçekleşen ve yarıda kalan Projeleri şöyle bir hatırlayacak olursak;

Sarraflar ve Hal binası, Meslek Lisesinin taşınması, Şehir Meydanı, Meydan Mahallesi, Turizm Vadisi, Selçuklu Parkı, Engili Parkı, Yeni Belediye Binası, Belediye Sarayı’nın giydirilmesi, Bölge Hastanesi arkasındaki Kültür park, yeni müzeler (kent müzesi –Nasreddin Hoca Panorama Müzesi-Kaybolan meslekler müzesi), Yeni otogar, teleferik, yeni Pazar yerleri ve üstlerinin kapanması, Nasreddin Hoca Türbesi restorasyonu, arasta, kilise, eski Gazi Mustafa Kemal İlkokulu restorasyonları, tarihi sokakların sağlıklaştırılması, İmaret, İplikçi ve Tahtakale camilerinin restorasyonları, Nasreddin Hoca Üniversitesi’nin kurulması gibi konularının takipçisi olacağız. İnşaatları devam eden bu yatırımlarda kimlerin emeği var kamuoyu zaten biliyor.

Hayırsever işadamı Mehmet Kıyıcı’nın yaptırdığı fakülte binası, TOKİ Kuruçay camii inşaatı, Kozağaç TOKİ İlkokul ve Ortaokul binası, 500 öğrencilik yurt binası, İmam Hatip Lisesi pansiyonu, Yeni Kültür merkezi (Nasreddin Hoca Kültür Merkezi adı verilmeli) Takkasızlar Konağı, Taş Eserler Müzesi, yeni vergi dairesi binası, yeni emniyet müdürlüğü binası, Toplum Sağlığı Merkezi, Aile danışma merkezi ve gölet inşaatlarını da takip ediyoruz. Akşehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde açılan ikinci Maliye bölümüne bu yıl öğrenci alınacak mı, alınmayacak mı ?

Yerel Basından takip ettiğimize göre, yeni bölge hastanesi yanında inşa edilen 29 adet iş yeri toplam 10.393.000,00 TL muhammen bedel üzerinden satışa çıkarılmış. Bu iş yerlerinin tamamı satıldığında Akşehir Belediyesi yüksek miktarda bir maddi gelir elde edecek ancak şu ana kadar yalnızca 4 veya 6 adet iş yerinin satıldığını duyuyoruz. Çok modern bir hastane yanında 33 işyerinden oluşan bir çarşı tamamlanmış ki sat-sat harca.

Bölge Hastanesi, Bölge Cezaevi, Turizm Vadisi, Engili yolu, Yeni Hayvan Pazarı yollarının istimlak ve asfalt çalışmaları tamamlanmış. Üç yıl içinde Gazi Pazarı, Yeni Mezarlık, Yöresel Ürün Pazarı, Hayvan Pazarı, Nasreddin Hoca Konağı, Nasreddin Hoca Meydanı, Turizm Vadisi düzenlemesi, Çay kenarları, Perşembe Pazarı çevre düzenlemesi, Nasreddin Hoca Heykelleri, Takkasızlar Konağı, Ilıcaklar Evi, Vecihi Küçük Konağı, Akça Park ve Spor Kompleksi  yapımı çevre düzenlemesi, Yeni mezarlık, Katı Atık ve Düzenli Depolama Tesisi, Kuruçay Parkı, Yeşil Vadi, Hıdırlık tuvaletleri, Nimetullah Nahçivani İmam Hatip Okulu, Hacı Sıdıka Baysal Fen Lisesi (arsaları Akşehir Belediyesi istimlak etti.) İkinci Kültür Merkezi, Taş Eserler Müzesi, 4 yıllık fakülte ve binası, köy ve kasabalara yapılan hizmetler bu üç yıllık Belediye Başkanlığı dönemine sığmış ve hiçbir zaman kendinden önceki başkanlar suçlanmamış, mazeret üretilmemiştir.

Kaldı ki eski başkan bu hizmetleri yaparken 7 ile 10 yıl vadesi olan 16 trilyonluk borç bıraktığını daha önce açıklamıştı. Bu borcun 850.000,00 TL’si yeni mezarlık kredisi, 800.000,00 TL’si Katı Atık ve Düzenli Depolama Tesisi Borçlarıdır. Bu iki yerin borcu Konya Büyükşehir Belediyesine devredilince, 14.500.000,00 TL. tutarındaki geri kalan borç 7 ile 10 yıl vade ile İLLER Bankasına ödenecek. Bir başka deyişle alınan bu krediler proje kredileri olup, geri dönüşümlüdür.

En son olarak, kabiliyetsizlerin elinde oyuncak olan Akşehirspor’un genç ve işi bilen bu yeni jenerasyon ile layık olduğu yere gelmesini can-ı gönülden istiyor, kendilerini destekliyor ve başarılar diliyorum.

Çünkü;

BAL ligine çıkmış şampiyon bir futbol takımı, Türkiye ikincisi olmuş Halk Oyunları Ekibi, Türkiye 2’ncisi Okçuluk Takımı, Türkiye 2’ncisi Minikler Basketbol Takımı, Dünya Şampiyonu Tekvandocumuz ile başarı çıtası bir hayli yüksek Akşehir ve bir Belediye’yi devraldınız.

İşiniz çok zor. Zira, çıta çok yüksek belki boy yetmeyebilir..!