Isparta'da bir ay önce beyin felci geçiren ve kalbinin delik olduğunu öğrenen 35 yaşındaki hasta, ameliyatsız kapama işlemiyle sağlığına kavuştu.





Uzman Dr. Ali Seydi Özgül, kalp deliklerinin yüzde 80’inin ameliyatsız yöntemle (şemsiye yöntemi) kapamaya uygun olduğunu ifade etti. Özgül konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “35 yaşındaki hastamız 1 ay önce inme şikayetleri ile dış merkezde değerlendirilmiş. Yapılan tetkiklerde kalbin sol ve sağ kulakçıkları arasında bulunan duvarda yaklaşık 16 mm’lik delik tespit edilmiş. Ameliyatsız kapatma işlemi için de tarafımıza refere edilmiş. Bazen kalpteki küçük bir delik çoğu hastaya hiçbir şikayet vermez iken nadiren de inmeye yol açabiliyor. Özellikle genç yaşta beyin felci geçiren hastalarda mutlaka araştırılması gerekiyor. Ameliyatsız (Perkütan) ASD kapama yönteminin anjiyodan bir farkı bulunmamakta. Hastamızın kalp deliğinin kapama işlemine uygun olduğuna karar verdik. Anjiyografi laboratuvarımızda hastaya sağ kasık bölgesindeki toplardamar vasıtasıyla katater yerleştirdik. Ardından bu katater ile kalp deliğinden geçerek delik olan bölgeyi 18 mm’lik Kapama Cihazı (Şemsiye Yöntemi) ile başarılı bir şekilde kapattık.’’





Bu yöntemde başarı oranının yüksek olduğunu belirten Ali Seydi Özgül, hastaların birkaç gün içinde günlük hayatlarına dönebildiklerini söyledi. Özgül, ‘’Cerrahi yöntemde olduğu gibi göğsün açılması ve kalp akciğer makinesine bağlama gerekmez ve estetik açıdan da göğüste ameliyat izi kalmaz.” ifadesini kullandı.





35 yaşında kalbinin delik olduğunu öğrendiğinde şaşırdığını söyleyen hasta ise ameliyatsız yöntemden bahsedilince rahatladığını belirtti. ‘’Çok şükür sağlığıma kavuştum. Burada gördüğüm tedavi, çalışanların hijyene verdikleri önem ve yaklaşımları çok hoşuma gitti.’’ diyen hasta, tüm hastane çalışanlarına teşekkür etti.