Rusların Afganistan ı işgal ettiği günlerde ülkesini terk etmek zorunda kalan Afganistanlı Abdul Rasul Shan, bir süre Pakistan ve İran’da kaldıktan sonra ailesiyle birlikte Türkiye’ ye geldi.


Bu günlerde Akşehir’de ikamet eden aile, Akşehir Halk Eğitimi Merkezinde açılan okuma yazma ve Türkçe kursuna devam ederek Türkçelerini ilerletmeye ve okuma yazma öğrenmeye gayret ediyorlar.


 


Abdul Rasul Shan hayat hikâyelerini şöyle anlatıyor; “1976 yılında Afganistan’ın Kunduz şehrinde doğdum.12 yaşına kadar Afganistan da kaldım. Rusların Afganistan’a girmesi üzerine ülkemiz yokluk, savaş ve iç karışıklıklarla dolu çok kötü günler yaşadı ve ülkemizi terk etmek zorunda kaldık. 1988’de Pakistan’ın  Kueta şehrine gittik. Üç yıl Pakistan da kaldık. 1991’de İran’a gittim. 2007’de birinci çocuğumun tedavisi için ailece Türkiye’ye geldik. Serbest meslek sahibiyim. 4 kişilik bir aileyiz. Türkiye’de ve Akşehir’de olmaktan çok mutluyuz. Savaşlar, belirsizlikler ülkemizde çok kötü günler geçirmemize neden oldu. Türkiye barış, kardeşlik ve bolluk dolu cennet gibi bir ülke. Türkiye’de ve Akşehir’de yaşamaya devam etmek istiyoruz. Bize kucak açan Türkiye Cumhuriyeti Devletine, bizimle ilgilenen tüm yetkililere teşekkür ediyoruz.”


 


Abdul Rasul un eşi Gulli Shan hanım ise 1987’de Afganistan’ın Kunduz şehrinde doğmuş. 9 yaşında Afganistan’daki karışıklıklar ve savaşlar nedeniyle İran’ın Gezoin şehrine göç etmiş. 2007’den beri Türkiye’de yaşadığını belirtiyor.


Türkiye’de ve Akşehir’de bulunmaktan çok mutlu olduğunu, Akşehir Halk Eğitimi Merkezinde açılan Türkçe Kursunda hem Türkçelerini ilerlettiklerini, hem de okuma yazma öğrendiklerini belirten Gulli hanım yetkililere, Halk Eğitim Müdürlüğüne ve kurs öğretmeni Yusuf Saat’e gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. Çocukları Mansur ve Hamza ile kurslara devam eden aile, Akşehir’i çok sevdiklerini ve burada yaşamaya devam etmek isteklerini dile getirdi.