TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada çiftçilerin sorunlarını dile getiren MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı; “Ülke olarak bizim ne yapıp ne edip çiftçimizi, üreticimizi gözeten köklü tedbirleri uygulamaya koymamız lazımdır” dedi.





MHP Konya Milletvekili Kalaycı, konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:





“Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını, tarım ve hayvancılığın stratejik önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Ülkemiz, salgınla etkin mücadele yanında tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve gıda arz güvenliğinin korunması amacıyla bazı tedbirleri hayata geçirmiştir. Ayrıca bu süreçte tarımsal destekler hızla ödenmiş, hazineye ait tarım arazileri çiftçilerimizin kullanıma açılmış, üreticilere yüzde 75 hibe tohum desteği sağlanmıştır.





Tohum desteği kapsamı mutlaka genişletilmeli, yaygın hale getirilmelidir. Çiftçilerimiz mazot, gübre, yem, ilaç gibi tarımsal girdilerin fiyatlarındaki yüksek artışlar karşısında çaresiz kalmıştır. Elektrik faturaları önemli bir maliyet kalemi haline gelmiştir. Tarımsal sulamada enerji maliyetleri düşürülmezse sulu tarımdan hızlı bir kaçış olacaktır. Tarımda kullanılan elektrik için mutlaka daha düşük tarife belirlenmeli, 11 yıl öncesinden gelen ve tahsil kabiliyeti kalmayan TEDAŞ'a olan elektrik borçları tümüyle silinmelidir.





Kredi borçları ertelenmeli





Çiftçimizin bankalara olan tarımsal kredi borçları 115 milyar liraya, takipteki kredi tutarı ise 5,7 milyar liraya ulaşmıştır. Buna bir çare üretilmelidir. Çiftçinin ve üreticilerin tarım kredi ve Ziraat Bankası tarımsal kredi borçları faizsiz ertelenerek uzun vadeli yapılandırılmalıdır. Aşırı sıcaklar TARSİM kapsamına alınmalı, TARSİM'le ilgili şikayetler çözülmeli ve ürünleri hasar gören üreticimizin mağduriyeti mutlaka giderilmelidir.





Hayvancılık açısından yemleme maliyetlerinin azaltılması ve kaba yem açığının giderilmesi büyük önem taşımaktadır. Meraların kalite ve verimliliğinin artırılmasına yönelik ıslah çalışmalarına hız vermeli, mera tespit ve tahdit çalışmaları hızla tamamlanmalı, yem üretimi ve işlemesine yönelik alt yapı genişletilmelidir. Konya'da hayvancılık yapan insanımız meralar için hayvan başına alınan otlakiye bedelinden dert yanmaktadır. Çiftçi Malları Koruma Birimine ödenen ücret karşılığında görünürde bir koruma hizmeti de yoktur. Üretici merayı kendisi korumaktadır.





MHP acil tedbir paketini sürekli dile getiriyor





Partimiz çiftçiler için acilen bir tedbir paketi açıklanması gerektiğini sürekli dile getirmektedir. Ülke olarak bizim ne yapıp ne edip çiftçimizi, üreticimizi gözeten köklü tedbirleri uygulamaya koymamız lazımdır. Tarım sektörü, üretim işleme ve pazarlama boyutlarıyla bütüncül bir yapıya kavuşturulmalı, yüksek verimlilikte ve kaliteli ürün üreten, teknoloji kullanabilen, ülke insanını besleyebilen ve ihracat kapasitesi yüksek bir düzeye getirilmelidir.”