Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden paylaşılan açıklamaya göre; işletmelerin yoğun ilgi gösterdiği programda, Zonguldak’tan Mersin’e, Çanakkale’den Hakkari’ye 26 farklı ilde kömür veya metal cevheri üreten 70 yeraltı maden işletmesi, bu destekten yararlanmaya hak kazandı.

İş sağlığı ve güvenliği alanında verilecek desteğin; hem finansal destek modelini hem de kurumsal kapasitenin geliştirilmesini sağlayacak rehberlik desteğini içerek şekilde tasarlandığı belirtildi. Sürekli yeni risklere açık olan sektöre, 24 ay boyunca saha ziyaretleri ile verilecek rehberlik desteği kapsamında; işyerlerinin risk değerlendirmesi, acil durum planları, yeraltı maden ocağının 3 boyutlu modellenmesi, havalandırma planlarının yazılım üzerinden modellenmesi, iş kazası ve ramak kala olaylara dair raporlama ve kök neden analizi prosedürlerinin geliştirilmesi gibi teknik çalışmalar için bilgi ve deneyim aktarımının sağlanması hedefleniyor. Destek ayrıca, 10 bin çalışanın sağlık taramalarının yapılmasını ve tiyatro yolu ile eğitimlerini de içeriyor.

Program çerçevesinde sağlanacak finansal destekler kapsamında; yeraltı maden işletmelerinin bu dönemde görevlendirecekleri İSG profesyoneli ücretleri, tahlisiye eğitim bedelleri ve KOBİ’lere özgü İSG Yönetim Sistemi Standardının 15 işyerine entegrasyon masrafları karşılanıyor.