Şenlik, Temsili Nasreddin Hoca Metin Şentürk’ün ilçe protokolü tarafından programa davet edilmesiyle başladı.


Arkeoloji ve etnografya müzesinden çıkan Hoca bu yılki mesajında; ‘’Çocukları üzgün görüyorum. Çocuk istismarına ben de üzülüyorum. Unutmayın; evlatlar mutluysa ülke de mutludur."dedi.

Kendisini bekleyen eşeğe ters binerek kortej yürüyüşünü başlatan Nasreddin Hoca, yol boyunca heybedeki şekerleri dağıttı. Havanın sıcak olması nedeniyle kendisini taşıyan eşeğe acıyıp, yolun yarısına yürüyerek devam eden Hoca’ya, yürüyüşü sırasında soğuk ayran ikram edildi.

Kortej göle ulaştığında, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve temsili Nasreddin Hoca Metin Şentürk, ‘Ya tutarsa’ diyerek Akşehir Gölü’ne yoğurt mayaladılar. Sonrasında Resmi Açılış Töreni için Nasreddin Hoca Meydanı’na geçildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya AK Parti milletvekilleri Leyla Şahin Usta ve Orhan Erdem, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, il ve ilçe protokolleri, kamu kurum ve kuruluşları ile dernek yöneticileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende söz alan Belediye Başkanı Salih Akkaya; ‘’ Bu denli fıkraları bile deyimleşmiş, atasözü haline gelmiş; şöhreti tüm dünyaya yayılan, tarihsel bir kimliğe, sahip çıkan, çok olur elbet. O, sadece Türk dünyasında değil, Balkanlarda, Orta Asya’da ve Ortadoğu’da çok geniş bir coğrafyada yaşamaktadır. Nasreddin Hoca’mız, Anadolu’da Akşehir’de yaşamış, o dillerden dillere aktarılan fıkraları, Akşehir’de söylemiş, Akşehir’de vefat etmiş ve türbesi de Akşehir’dedir” diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Nasreddin Hoca’nın mizah ve hoşgörüsüyle birçok mesaj verdiğini kaydetti. Erdem, “Belki birçok il festival ne demek bilmezken hocasına sahip çıkarak bu etkinliği yapmaktadır. Konya’mız Mevlana Hazretlerinin hoşgörü ikliminde, Akşehir’imizde mizahı ile öndedir. Gerçekten yaşadığı yüzyılda ilmiyle bozulan Anadolu’yu düzeltmeye çalışırken Nasreddin Hoca bunu kısa yoldan mizah ile yapmıştır. Her yıl bütün okullarda Nasreddin Hoca fıkraları yarışması yapıyoruz. Ve finalini de burada gerçekleştiriyoruz. Akşehir’imiz çok büyük etkinliklere layık" şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz ise, ‘’Nasreddin Hoca halkın ta kendisidir. Halkımız var olduğu sürece, Nasreddin Hoca da var olmaya devam edecektir.’’dedi. Temsili Nasreddin Hoca Metin Şentürk, bu yıl temsil görevinin kendisine verildiği için teşekkür etti. Şentürk; “Daha huzurlu bir dünyayı oluşturabilmek önce çocuklarımızı korumaktan geçer. Çocuklarımızı daha çok koruyalım ki, özür dilemek zorunda kalmayalım. Hocanızın sözünden çıkarsanız yoldan da çıkarsınız” diye konuştu.

Altın Eşek Onur Ödülü’nün, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından Metin Şentürk’e verilmesinin ardından, protokole plaketleri verildi ve topluca hatıra fotoğrafı çekilmesiyle tören sona erdi.