Ekipler dane kayıplarının önüne geçebilmek için sahaya indiler


Konya Valiliği talimatı doğrultusunda harekete geçen İlçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan teknik personel tarafından yörede biçerdöver hasat dönemi mercek altına alındı.


Akşehir İlçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahri Karaman, ilçede hububat ürünlerinin hasat sezonunun başladığını belirtti. Hasat dönemi ile birlikte hububat ürünlerinin biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında yaşanabilecek dane kayıplarının önüne geçebilmek için sahaya inen denetim ekiplerinin kontrollerine başladığını anlatan Bahri Karaman, kurum tarafından görevlendirilen teknik personelin sahada çalışmalara başladığını söyledi.


 Konya Valiliği tarafından biçerdöver hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak yayımlanan tebliğine göre, biçerdöver sahipleri ve operatörlerinin tespit edilen birtakım kurallara uymalarının zorunlu olduğunu vurguladı. İlçe Müdürü Bahri Karaman ”G sınıfı (biçerdöver) sürücü belgesi veya 'biçerdöver operatör belgesi' bulunmayanlar operatör olarak çalışamayacak ve sahipleri tarafından çalıştırılamayacaklar. Biçerdöver sahipleri ve operatörleri, 2014 yılı için ilimiz mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında yüzde 2 ürün kayıp oranını geçemeyecektir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır. Biçerdöver sahipleri 6'şar kiloluk 2 yangın söndürücü cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştıramayacaklardır. Hasat için ilimize gelenler ile ilimizdeki mevcut biçerdöver sahipleri, hasada başlamadan önce biçerdöver ve çalıştıracağı operatöre ait bilgileri hasat yapacağı yerleşim merkezinin mahalle muhtarına verecek, muhtarlık ise bölgelerinde çalışan biçerdöverlerin bilgilerini kurumumuza bildirecektir. Valilik tebliğine aykırı davranan biçerdöver sahipleri ve kullanıcısı operatörlere, ihlal edilen her bir fiil için ayrı ayrı olmak üzere 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32.maddesi uyarınca 2014 yılı için 189 liralık idari para cezası uygulanacaktır" diye konuştu.


Hasat öncesi ve sırasında biçerdöver sahiplerinin, biçerdöver operatörlerinin veya tarla sahiplerinin belirtilen hususlara hassasiyetle yaklaşmalarını isteyen İlçe Müdürü Bahri Karaman, biçerdöver sahipleri ve operatörlerin biçerdöverlerinin uygun bir şekilde bakım ve ayarlarını yaptırmalarını tavsiye etti. Ayrıca biçerdöver sahiplerinin biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücülere biçerdöverlerini kullandırmamalarını ve anız yangınlarına sebebiyet vermemek için hububat hasadının mümkün olan en kısa biçim yüksekliğinden en az dane kaybıyla yapılması gerektiğini belirten İlçe Müdürü Bahri Karaman, hasat sezonunun tüm çiftçilere bereketli olması temennisinde bulundu.