Akşehir Müze Müdürü Arkeolog Ömer Faruk Türkan, 18 Mayıs’ın Müzeler Günü olması sebebiyle bir açıklama yaptı.

Türkan açıklamasında;‘’Dünya kültür mirasının korunması ve Müzeciliğin tanıtılması amacıyla UNESCO tarafından tüm dünyada 18 Mayıs "Müzeler Günü" olarak kutlanmaktadır.



Günümüz müzeleri, toplumun geçmişini yansıtan ve geleceğini biçimleyen, öğeleri araştıran – toplayan, koruyan, sergileyen, belgeleyen, yaşatan ve yaygın eğitim kurumları olarak, öncelikle toplumun geçmiş değerlerinin korunmasını sağlar. Yine bu birikimi sergiler, açıklarken insanlığın oluşmuş ve oluşmaktaki düşünce gücüne ışık tutar. 



Tarihsel dokuları ve müzeler şehirlerin kültürel değerlerini tanıtan teşhir mekânlarıdır. Tarihsel dokusunu korumayan ve müzesi olmayan bir şehir, tarihle bağlarını koparmış, köküne ve kimliğine sahip çıkmayan bir şehir demektir.



Müzeler Gününü kutlama amacımız; Dünya uygarlıkların ilklerine ve önemli bir kısmına sahip Anadolu’muzdaki, kültür varlıklarımızı korumak, gelecek kuşaklara aktarabilmek için gerekli çalışmaları yapmak, müze ve eserlerimize halkımızı yakın kılmak, ulusumuzun kültür ve tarih bilgisini artırmak, bu değerlerimizi sevdirip sahip çıkılmasını sağlamaktır. Bu konuda bir farkındalık yaratmaktır.



Coğrafi avantajları nedeniyle tarih öncesi ve tarihi çağların her döneminde yerleşim görmüş Akşehir, somut ve somut olmayan zengin bir kültürel altyapıya sahiptir. Bu nedenle, Cumhuriyetimizin en erken kurulan müzelerinden olan Akşehir Müze Müdürlüğüne bağlı, birçok taşınır kültür varlığımızın korunduğu-sergilendiği üç müzemiz bulunmaktadır. Bu müzelerimizde 12 binin üzerinde envanterlik eser bir o kadar da etütlük eser bulunmaktadır.



Ayrıca ayakta kalmış dini ve sivil taşınmaz kültür varlıklarımız, orta Anadolu’nun en çok ve en iyi korunmuşlarındandır. Yerel yönetimlerimizin gayreti ve merkez yönetimimizin desteği ile Kentsel sit alanımızda 160 a yakın evin ve 300 e yakın dükkânın sokak sağlıklaştırılması yapılmaktadır. Bu çalışmaları yapan, başta Akşehir Belediyesi,  Konya Büyük Şehir Belediyesi ve diğer tüm emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu çalışmaların ara verilmeksizin sürdüğü ve süreceği inancımızı sizlerle paylaşmak isterim.



Toplumda koruma bilincinin gelişmesi kültür bilincinin yaygınlaşması ile paralel gitmektedir. Kültür bilinci kavramı; bireyin, insanlığın ve üyesi bulunduğu milletin tarihsel süreç içinde ürettiği kültürel değerleri öğrenmesi, kavraması, bu bilgileri kendisi ve çevresini tanımada kullanabilmesi anlamını içerir. Bu, kültür varlıklarına saygıyı ve koruma bilincini de beraberinde getirir. Yani her vatandaş, çevresinde bulunan kültür varlıklarını görmeli, tanımalı ve onlarla bir etkileşim içinde olmalıdır. Burada öncü güç müzelerdir.



Her yıl 18 Mayıs tarihinde kutladığımız “Müzeler Gününün”, kültür varlıklarımızın, korunup- değerlendirilmesine katkı sağlaması dileği ile saygılar sunuyorum.’’dedi.