Ülkede yaşanan sıkıntıların ve çözüm bekleyen problemlerin haberleriyle karamsarlığa bürünen ve zaman zaman gerilen toplumun rahatlamasını sağlamak, var olan güzelliklerin farkındalığını artırmak isteyen bir avuç genç insanın pozy.org adıyla bir internet sitesi kurduğunu öğrendim. Sitede pozitif, mutlu, iyi haberlere yer veriyorlar ve kısa zamanda önemli sayıda insana ulaşmayı başarmışlar. Hem takip edilmek, hem de o insanlardan haber almak anlamında.

Bence iyi de yapmışlar. Yaşadıklarımız arasında gerçekten can sıkan o kadar çok şey var ki. Ajanslara düşen haberlerin bir kısmı ise pozitif olmadığı gibi, insana ‘Güler misin Ağlar mısın?’ dedirtecek cinsten. İki örneği paylaşmak isterim:

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da ilginç bir hırsızlık olayı yaşanmış. Toptancı deposundan patates ve soğan çalmışlar. Her birinde 40 kilo soğan bulunan 29 çuvalı ve yanında da patates çuvallarını yükleyip götürmüşler. Sadece soğanın piyasa değeri 5 bin liranın üzerindeymiş. Patates de cabası. Soğanın yaptığı kariyer inanılmaz.

İkinci örnek ise yaklaşan Ramazan ayı için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilan edilen Fitre tutarına dair. Bilindiği üzere Fitre, bir kişinin bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılamak amacıyla verilir ve doğal olarak da tutarı, mevcut ekonomik koşullarda bir kişiyi bir gün doyurmanın maliyeti olarak hesaplanır. Bu yıl için Fitre tutarı 23 lira olarak belirlenmiş.

Bu hesaplamaya göre; asgari ücretle çalışan, evli ve 1 çocuklu bir aile reisi, 1 günde kendisini ve ailesini doyurmak için 69 TL harcamak zorunda. Yani 1 ayda 2 bin 70 lira. Eline geçen asgari ücret, 2 bin 20 lira. Tabii bir de 259 lira asgari geçim indirimi var. Pekiyi diğer tarafta neler var? Kira, ısınma, sağlık, eğitim, giyecek, su, elektrik.

Bu örneklere bakınca ben gülemedim. Sizi bilmem…

Bir de Norveç atasözü paylaşmak isterim. Sözün Norveçlilere ait olması bile, bu yazının misyonuna uyuyor:

“Çaresiz kaldığında, Atatürk gibi düşün.”