İttifak yerel seçimlerde nasıl işleyecek diye düşününce, aslında temel prensibi anlamak çok da zor değil; muhalefetin kazanmasına kesin gözüyle bakılan yerlerde, ittifak yapan iki partiden biri aday çıkarmaz ve diğerinin kazanmasının yolunu açar.

Temel prensip deyince, tam da bu yaklaşıma uyan bir Temel Fıkrası hatırlıyorum. İnatçılıklarıyla nam salmış olan Temel ve Dursun, fıkra bu ya, aynı suçu işleyip ölüm cezasına çarptırılmışlar. Dursun’a son isteği sorulduğunda, ‘’Ölmeden önce son kez annemi görmek isterim’’ demiş. Aynı soru Temel’e sorulduğunda, onun yanıtı şöyle olmuş; ‘’Dursun annesini görmesin.’’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Antalya’da düzenlenen Belediye Başkanları Toplantısı öncesinde, partisinin üç büyük ilde Büyükşehir Belediye Başkan Adayı çıkarmayacağını söyledi. Elbette bunun bir dengesi olmalı. Zaten Osmaniye dahil 5 ilde de AK Parti’nin MHP’yi destekleyeceği konuşuluyor. Ancak, muhalefet kazanacağına MHP kazansın diyen AK Partililer olduğu gibi, buna tepki gösteren AK Parti il ve ilçe teşkilatları olduğuna dair iddialar da yok değil.

Aslında, sözü geçen illerde ‘’Dursun annesini görmesin’’ diyerek, MHP’nin oy potansiyelinin AK Parti’ye yakın olduğu il ve ilçelerde de yarışı kendi haline bırakarak ama AK Parti, ama MHP olarak belediye başkanlıklarını almayı hesaplamak mantığa aykırı değil. Ancak bazı il ve ilçeler var ki; İYİ Parti’nin yerel seçimlere ilk kez katılacak olması ve MHP oylarını bölmesi beklentisi, AK Parti’nin buralarda da şansını yüksek görmesine neden oluyor. Diğer taraftan da MHP’nin, belediye başkanı sayısını artırmak hedefinde işi şansa bırakmasını beklemek doğru olmaz.

Bu il ve ilçelerde AK Parti iddialı adaylarla seçime girerse, MHP’nin de yine iddialı ve muhalefetten de oy alabilecek adaylar bulması gerekecek. Bunun yanında bir de AK Parti ‘’Kimi göstersek kazanır’’ rahatlığında hareket ederse, MHP’nin şansı yükselecektir.

Akşehir’de durum ne olur; MHP kimi aday gösterir, mevcut başkanın aday gösterileceğine kesin gözüyle bakıldığı halde Konya’nın, adayları açıklanan iller arasında yer almadığı AK Parti’de temayül yoklaması dışından bir sürpriz gerçekleşir mi derseniz, bunu da zaman gösterecek.