Her yıl Kasım ayının ikinci Pazartesi günü ile başlayan hafta, tüm yurtta Dünya Çocuk Kitapları Haftası olarak kutlanıyor. Bu yıl 11-17 Kasım 2019 tarihleri arasında olan hafta, yarın sona eriyor.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarını içeren kitapları, yurdun birçok farklı bölgesinde eğitim öğretim veren okul öncesi ve ilköğretim okulları eliyle öğrencilere hediye ederek; hem o çocuklarımızın eğitimlerinde önemli bir katkıda bulunabilir, hem de Akşehir’in tanıtımında böylesi bir kültürel faaliyetten yararlanabilirdik.

Bir miktar kitap yollamayla öğrencilerin eğitim hayatına katkıda bulunmuş olmak ifadesi, kimilerine abartılı gelebilir. Oysa Nasreddin Hoca’nın, “konuşuldukça komedyen zannedilir endişesi duyulan” mizah anlayışını çocuklara küçük yaşlarda verebilmek, yetişkinlik dönemleri için atılacak en değerli temellerden biridir. Nasreddin Hoca, elbette aldığı ilim ve bir dönem kadılık makamında bulunmuş olmasıyla kıymetli bir insandır. Hoca’dan halka yansıyan en büyük fayda ise şahit olduğu yanlış davranış ve yaklaşımlara verdiği hızlı ve esprili yanıtlarla aslında etrafındakileri eğitiyor olmasıdır.

Türkiye’de çocuk kitapları denilince akla Nasreddin Hoca gelir, gelmelidir. Akşehir Belediyesi, elbette Kültür Müdürlüğü faaliyetlerinin en başına; düzenli olarak bu kitapların çoğaltılması ve yurdun her köşesine dağıtılması işini koymalıdır. Artık bu çalışma Belediye bütçesinden mi olur, Kültür Bakanlığının desteği mi sağlanır yoksa ihracatçı firmaların tanıtım karşılığı sponsorlukları mı sağlanır, işin o kısmı yetkililerin bileceği konu.

Benim naçizane tavsiyem; benzer bir uygulama yapılıyorsa (ki bunu bilmemek benim eksikliğimdir) ya da önümüzdeki yıllarda yapılırsa lütfen Meclisteki milletvekillerimize de göndermeyi atlamasınlar. Bir de o kitaplarda; Hoca’nın kendi bindiği dalı kestiği fıkra ile kedi nerede diye sorduğu fıkranın bulunduğu sayfaları işaretlemeyi unutmasınlar.

Nasreddin Hoca’mıza saygıyla…