Kısa bir süre önce Akşehir’de Dursun Solmaz ile birlikte yazdığımız “Dünden Bugüne YAHSİYAN” kitabımız satışa çıkmıştı. Satıştan elde edilen gelirle fakir çocukları sevindirmeye başladık.

Kitap yazmak ve piyasaya sürmek sanıldığının aksine zor bir iştir. Hele bu kitap, bir araştırma kitabıysa işiniz daha da zordur. Özellikle küçük bir köy hakkında araştırma yapacaksanız iğne ile kuyu kazmaya başladınız demektir. Nitekim tarihi bir köy olması nedeniyle Gölçayır için planladığımız işler zor da olsa uzun bir zaman sonra gerçekleşti. Kitabı yazma işi bittikten sonra düzeltme ve düzenlenmesini Ahmet Ordu ve Gülşen Ülkü üstlendi. Baskı işinde kolaylık sağlanmasına ve diğer herkes işini gönüllü yapmasına rağmen bir kitabın maliyeti 10 TL’yi bulmuştu.

“Dünden Bugüne YAHSİYAN” kitabını yazmaya başlamadan önce Dursun Solmaz ile bu kitaptan para almamaya karar vermiştik. Elde edilen gelirden başta Gölçayır olmak üzere ilkokuldan üniversiteye kadar okuyan ve ihtiyacı olan herkese burs vermeyi kararlaştırmıştık. Bunu etrafımızdakilere de haber vermiştik. Nitekim daha kitap satışa çıkmadan tıp fakültesinde okuyan bir öğrencimize çok acil olduğu için peşin 500 TL burs verdik. Kitap satışlarını arttırabilmek ve Gölçayır köyüne dikkat çekebilmek için bir Gala gecesi düzenlemeye karar verdik. Görev yaptığım Kıbrıs’tan bir iki günlük izin alarak ve uzun yolculukla Akşehir’e ulaştım.

Başta Akşehir Kaymakamı Ahmet Sait Kurnaz olmak üzere bütün protokol üyelerinin katılımı ve Akşehir’den gelen misafirlerimizin yanı sıra özellikle Gölçayır köyünün kadınları başta olmak üzere bütün köy halkı, köy meydanında yerlerini almıştı. Bu güzel geceye katılan herkese teşekkür ediyoruz. Bu gecede bizim amacımız kitap satışı yapabilmek ve gelen gelirle okuyan çocuklarımıza yardım etmekti. Beklediğimiz kadar olmazsa da epey kitap satışı yapabildik. O gecenin sabahında Akşehir’den ayrılarak Kıbrıs’a geri döndüm. Burs verme olayını tamamen yazar arkadaşım Dursun Solmaz’a bıraktım. O da köy muhtarı ile işbirliği yaparak dağıtım işlemini gerçekleştirmektedir. Dursun Solmaz gerçekleştirdiği yardımlar hakkında sanal medyadan bana bilgi vermektedir.

“Dünden Bugüne YAHSİYAN” kitabından elde ettiğimiz gelirlerden verdiğimiz burslarla ilgili aldığım haberler şöyledir:

“ ……..Bu akşam 500 lira köy ihtiyar heyetinin ve bizim belirlediğimiz ihtiyaçlı Yahsiyanlı öğrencilere burs vermeye başlayacağız. Gece zarflara koyarak muhtar ile dağıtımı yapacağız”

“….Bugün ekibin bilgisi dahilinde 200 lira bir öğrenciye verdik”

“…….Çok güzel işler başardık, Cumhuriyet Okulunda bahsettiğim 250 lira … şu an ordayım, iki çocuk eşofman alamamış idi … şimdi eşofmanları ile 2 ders sonra beden eğitimleri var, boyunu bükük değiller artık.”

“…..Gönderdiğimiz kişinin hesabında para yoktu, muhtara elden verdim, o da hesabından attı ona. Çocuğun bilgisi oldu … Ayrıca ….. abinin yetimlere gittiğimizde çok duygulu anlar yaşadık … anaları çok mutlu oldu … aylarca o çocukları takip ettim herkes bakkala girerken o çocuklar boynu bükük geçtiler bakkalın önünden … kadın ağladı, ben de ağladım.”

“….Sabahtan köye geldim, köy meydanına çöktüm, aylardır takip ettiğim rahmetli …. abinin çocuklar bugün herkes gibi bakkala girdiler …. ve sekerek ve gülerek okullarına gittiler.”

“…. Bugün bir kişiye hesaptan para aktardık, diğerlerine anne ya da babasına elden teslim ettik. Yarın devam edeceğiz, paramız var, 250 lira da Akşehir’de bir öğrenciye verdik.”

“Yardım yaptığımız…. abinin kızı fen lisesinde okuyor, kendisi çoban”. Bir diğerlerini babası rahmetli oldu, 3 çocuğu var ve fakirler. …..nin babası mahpusta, üniversitede arkeoloji okuyor.”

“…… kızı ana ve baba ayrı, kız üniversitede güzel sanatlarda okuyor. Burs verdik.”

“….Bugün Ziraat Bankası hesabına yüz lira yatmış, muhtar Konya’da olduğu için yardım dağıtımına çıkamadık, muhtar olmadan çıkmak istemiyorum.”

“Mehmet Hocam, kitaptan para kazanamadık belki ama Anadolu'nun birçok yerinde katkı sağladığımız öğrencilerimiz olacaktır.”

“……Çok yazan, çok arayan oldu. Eve gidip hediye bırakanlar olmuş. Hocam köydeki eve süt getirmişler. Hem size hem bana, babam aradı Mehmet hoca buradaysa veriver diye. Ben de o yok yerine küçük kardeşi olarak ben içerim dedim.”

Dursun Solmaz, kitap satışından elde ettiğimiz gelirle burs verdiğimiz öğrencilerimiz ile ilgili bilgilendirmeye devam etmektedir. Kitap satışı yapıldıkça biz de yardım vermeye devam edeceğiz. Onun için “Dünden Bugüne YAHSİYAN” kitabını almaya herkesi davet ediyorum.