Yaşlılar çay ocaklarında, orta yaşlılar kahvehanelerde ve gençlerimiz ise kafelerde zaman geçiriyorlar. İşletmeciler temizliğe özen gösteriyor olsalar da halka açık olan bu mekanlar her zaman risk altında.

Oturulan sandalye ve masalar, elden ele gezdirilen oyun araç ve gereçleri, solunan hava dahi virüs taşıyor olabilir. Dolayısıyla buralarda zaman harcayanlar çok tedbirli olmalı, sık sık el ve yüzlerini dezenfekte amaçlı yıkamalılar.

Bahsettiğimiz işletmelerde, genellikle çayın yanında açık küp şekerle sunumlar yapılmakta. Çay tabağına konan şeker, maalesef sağlıklı sağlıksız herkesin elinden geçiyor. Çay ocakları esnaflara çay dağıtımını yaparken, yine açık küp şeker ve bardakların üzerini kapatmadan cadde boyu dolaştırılıyor. Yetkili yetkisiz herkesin gördüğü bu yanlışlığa, kimse dur demediği gibi tepki dahi göstermiyorlar.

Kurumlardaki personeller ya da esnaf kesimi, gün içinde en az bir öğünlerini lokantalardan yemek zorunda kalıyorlar. Gıda üretiminin özellikle mutfak bölümünde çalışan emekçilerin; eldiven, bone ve maskeyi kesinlikle kullanmaları gerekiyor. Bu konuda elimiz terliyor, rahat çalışamıyoruz bahanelerine kulak asmadan, mutfakları her türlü bakteriden uzak tutmak adına ısrarcı olunmalı. Kimsenin nefesinden ve temiz yıkanmayan ellerinden dolayı, başkalarına hastalıklar bulaşmamalı.

İşletmelerin yasal olarak almak zorunda oldukları hijyen eğitimleri ve sağlık belgeleri, formalite olarak görülmemeli, görenler varsa gerçek muayeneler yapılmalı ve tüm işletmeler yerinde denetlenmelidir. Korona bahanesiyle, kahveciler ve lokantacılar oda başkanlarına, bu konuların tebliği ivedilikle yapılmalıdır. Belediye hoparlörlerden anonslarla ve İlçe Tarım Müdürlüğü de basına demeçler vererek, gıda satışı yapan işletmeleri uyarmalı ve halkı bilinçlendirmelidirler. Denetime yetkili olan kurumlar; ihbar beklemeden, taviz vermeden gerekli kontrolleri artırmalıdırlar. İş yeri sahipleri özellikle hijyen konusundaki eksikliklerine karşılık yazılacak cezaların, en üst limitten olacağının bilincinde olmalıdırlar.

Vatandaşlarımız da çayın yanında gelen açık küp şekerleri asla kullanmamalı ve hijyen konusunda titizlik göstermeyen işletmeleri de tercih etmemelidirler.

Bu virüs milat olsun! En azından sağlık konusunda cesur olmayı bırakalım ve sağlıklı yaşamak için, insan olan her yerde temiz ortamları birlikte mücadele ederek oluşturalım.