TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı Ağustos ayı verilerine göre; Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 24,69 ve aylık yüzde 1,77 oranlarında artarken, on iki aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 21,32 oldu.

Sektörlerde bir önceki aya göre ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,36 olan artış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,95 şeklinde kaydedildi. Balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde ise yüzde 2,90 azalış yaşandı.

Ana gruplarda, bir önceki aya göre artışlar; tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1,73 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,13 şeklinde oldu. Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde de yüzde 2,11 artış gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış gösteren gruplar

En yüksek artış yüzde 42,48 ile lifli bitkiler alt grubunda kaydedilirken, bunu; yüzde 38,59 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler, yüzde 35,97 ile de canlı kümes hayvanları ve yumurtalar izledi.

Yıllık en az artış gösteren alt gruplar ise üzüm, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve çeltik oldu.

Aylık en fazla artış gösteren gruplar

Aylık en fazla artış gösteren alt gruplar; canlı kümes hayvanları ve yumurtalar, yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler, pirinç dışındaki tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar şeklinde sıralandı. Çeltik, aylık olarak da en az artış gösteren grup oldu.

  1. 2021’de, endekste kapsanan 86 maddeden; 22 maddenin ortalama fiyatında azalış olurken 7 maddenin ortalama fiyatında değişim yaşanmadı. 57 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.