Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı, Pakistan’da Ekonomik İş birliği Teşkilatı'nın (EİT) toplantısına katıldı.





Türkiye-Pakistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu 2. Ortak Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla Pakistan’ın Karaçi kentinde yapıldı.





Toplantılarda Akşehir TSO Başkanı Ahmet Emin Makascı, Turgutlu TSO Başkanı Faruk Aydın, Yüksekova TSO Başkanı Abdurrahman Pınar, Milas TSO Başkanı Reşit Özer, Karadeniz Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş ve Vezirköprü TSO Başkanı Abdülkadir Fişekçi ile TOBB Kadın Girişimcilerden Zühal Gözüküçük ve Zerrin Özel de katılımcılar arasında yer aldı.





Ahmet Emin Makascı, İslam Ticaret Sanayi Tarım Odası yatırım konferansına da Ulaştırma Komisyonu Başkanı sıfatıyla katıldı. Makascı, burada yaptığı konuşmada; “Burada, sanayi yatırım fırsatları ve ortamı ile KOBİ’lerin ekonomilere sağlayacağı katkılar üzerinde duruyoruz. Hepimizin bildiği gibi EİT 2025 Vizyonu, üye devletlerin ekonomik rekabet güçlerinin ve sürdürebilirliklerinin yükselmesine stratejik bir yaklaşım getiriyor. Bunun için de bölgesel entegrasyonu ön planda tutuyor. İş yapma ortamı, başta sanayi olmak üzere tüm yatırımlar açısından belirleyicidir. İş yapma ortamının cazip olması, girişimciliğin de gelişerek yerleşmesine katkı sağlar. EİT bölgesi olarak zengin kaynaklarımız ve ciddi bir insan gücümüz var. Ancak altyapılarımızı iyileştirdiğimiz, sanayileşmenin ve yatırımların önünü açtığımız zaman gerçek potansiyelimizi yakalamamız mümkün olacaktır. Bugün hepimiz biliyoruz ki yatırım olmadan kalkınma sağlanamaz, üretim artmaz. Bu sebeple yatırımlar ekonominin kalkınma sürecinde büyük bir öneme sahiptir. Günümüzün küreselleşen dünyasında gerek sanayileşmiş ve gelişmesini tamamlamış ülkeler, gerekse gelişme yolunda olan ülkeler; yabancı, özel doğrudan sabit sermaye yatırımlarını kendilerine çekebilmek için büyük çaba harcamaktadırlar. Üye ülkelerimizin iş yapma kolaylığı açısından sıralaması, 190 ülke arasında 33 ile 173 arasında değişmektedir. İş yapma kolaylığı, yatırım için temel göstergeler arasında yer almaktadır. Klasik anlamda kitlesel üretimin Batı’dan Doğu’ya doğru kaydığı bir dönemde, kuşkusuz ülkelerimizin daha fazla doğrudan yabancı yatırımcı çekebilmesi gerekir. Yabancı yatırım çekmek için yatırım ortamını cazip hale getirmek, altyapıyı iyileştirmek, bürokrasiyi azaltmak ve teşvik sistemlerini geliştirmek ve bunun için de piyasa ekonomisinin kurallarını eksiksiz uygulamak zorundayız. Hükümetlerimizi, yatırımın teşviki ve korunması anlaşmasını tamamlamaları için teşvik etmeliyiz. Üretmeden tüketmek, ekonomiyi gerçek anlamda büyütmüyor. Diğer taraftan KOBİ’ler EİT Bölgesi’ndeki ekonomik ve sosyal kalkınma için kritik öneme sahiptir. KOBİ’lerin kurulmasının teşvik edilmesi, ekonominin inşasında, refahın ilerlemesinde ve yeniliklerin önünü açmada önemli bir rol oynamaktadır. Biz Türk iş dünyası olarak, işletmelerin yüzde 99‘u KOBİ niteliğinde olan Türkiye’nin katkılarıyla, EİT bölgesinde ortak bir refah alanının oluşturulmasını istiyoruz. KOBİ’lere son derece önem veriyoruz” ifadelerine yer verdi.