Şura'nın açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; "Bu tekerlek, bu tümsekte kalmayacak. El birliğiyle Türkiye'yi yeniden tempolu büyüme sürecine kavuşturacağız." dedi.





Yereldeki sıkıntılar tespit edildi





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra bazı bakanlar, Oda ve Borsa Başkanları, Meclis Başkanları ve OSB Başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda iş dünyasının temsilcileri sorun ve çözüm önerilerini birinci ağızdan paylaşma imkanı buldu. Erdoğan’dan özel sektöre desteğinin devamını isteyen Hisarcıklıoğlu; “Şu an bu salonda 81 il ve 160 ilçeden, bölgelerinin kanaat önderleri olan, Oda ve Borsa Başkanlarımız bulunuyor. Onlar Temmuz’dan beri yoğun bir mesai harcadılar. İllerin ve ilçelerin sorunlarını çıkardılar, öneriler hazırladılar. Böylece tüm ülkede, yerelde hangi ekonomik sıkıntılar yaşanıyorsa, hepsini tespit ettiler.’’ diyerek, Şura’dan sonra tamamının Cumhurbaşkanı’na ve ilgili kamu kurumlarına iletileceğini söyledi.





Kobilerimize kaynak sağladık





Son 3 ayda TOBB olarak bankalarla birlikte tüm Anadolu’yu dolaştıklarını hatırlatan TOBB Başkanı;
‘’81 ilden tüccar ve sanayicilerle bir araya geldik. Burada şunu gördük, KOBİ’lerin en büyük sıkıntısı nakit açığı. Finansmana erişimde büyük sıkıntı var. Yüksek kredi faizleri, bir türlü reel sektörümüzün yakasını bırakmıyor. Ne yatırım yapabiliyor, ne de iş hacmimizi artırabiliyoruz. Biz de TOBB, Odalar ve Borsalar olarak, bugüne kadar ülkemizde ticari kredilere uygulanmış en düşük faiz oranıyla KOBİ’lerimize nefes kredisi temin ettik. Yaklaşık 100 bin Kobimize, 12 milyar lira düşük faizli kaynak sağladık.’’ sözlerine yer verdi.





"Biz yaptık oldu" demedik.





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Türkiye ekonomisinin nabzının şuranın yapıldığı salonda attığını belirterek; "Biz şimdiye kadar ekonominin mimarisini hep buradaki hazirun ile istişare içinde inşa ettik. Hiçbir zaman 'biz yaptık oldu' demedik. Buradaki kardeşlerimiz, piyasa dediğimiz mekanizmanın canlı temsilcileridir. Bu bakımdan sizlerin ülkemize, şehirlerinize ve sektörlerinize dair görüşleri bizim için daima yol gösterici olmuştur." dedi.





"Hep birlikte Türkiye'yiz, hep birlikte Türk ekonomisiyiz." ifadesini kullanan Erdoğan; "Ticarette de siyasette de diğer alanlarda da başarının sırrı önce inanmak, sonra harekete geçmek, ardından da yılmadan mücadeleye devam etmektir. İnancı ve mücadele azmi olmayanlarla yürünebilecek hiçbir yol yoktur. Bugüne kadar elde ettiğimiz her başarının gerisinde milletimize ve ülkemize olan inancımız yatıyor. Bu inançla geçtiğimiz her mücadeleyi Allah'ın izniyle zafere ulaştırdık." değerlendirmesinde bulundu.