Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7161 Sayılı Kanun, 30659 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.


Meclis Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun’da öne çıkan bazı maddeler şöyle:



*5510 Sayılı Kanun’a eklenen ek maddeye göre; malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ve bunlarla birlikte her ay yapılan ödemeler toplamı, dosya bazında 1000 TL’den az olamayacak. Hesaplanan aylıkların bu tutardan düşük olması durumunda aradaki fark, Hazine tarafından karşılanacak. Bu durumda, önümüzdeki birkaç yıl boyunca emekli maaşına yapılacak olan zamlar, dosya toplamı yerine maaş tutarına yansıyacak. Yani zam sonrası dosya toplamı 1000 TL’de kalırken, Hazine’nin karşılayacağı fark, zam tutarı kadar azalmış olacak. Yapılacak zamlar sonrasında maaş miktarı 1000 TL’ye ulaştıktan sonra yapılacak olan zamlar ile maaş ve dosya tutarları 1000 TL’yi aşabilecek.



*İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer alan ‘prim ödeyerek sürekli çalışmış’ ibaresinin ‘hizmet akdine tabi’ şeklinde değiştirilmesiyle; maaş bağlanma kriterinde, işsiz kalan çalışanın hizmet akdine tabi çalışmış olmasına bakılacak.



*Belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırım nitelikli projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan ‘Belediyelere Yardım Ödeneği’ni, belediyelerin talebi üzerine kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.



*Finansal sistemin ekonomik büyümeyi sağlıklı bir şekilde desteklemesi ve piyasalarda güvenin korunması için; sistemik risklerin yönetilmesi, finansal düzenlemelerde ve uygulamalarda uyumun sağlanması ve reel sektör ile koordinasyonun artırılması yönünde iş birliğinin tesis edilmesi ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan verilerin merkezi şekilde toplanması için gerekli faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla kurulan Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi, görev alanı ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarından her türlü veri ve bilgiyi talep edebilecek. Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişmenin Komite tarafından tespiti halinde, üye kurum ve kuruluşların yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye, ‘kendi görev, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde’ Cumhurbaşkanı yetkili olacak. İlgili bütün kurum ve kuruluşlar, belirlenen bu tedbirleri derhal uygulamakla yetkili ve sorumlu olacaklar.



*Yurt içi reasürans kapasitesini artırmak ve ülke genelinde teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli riskler sonucu meydana gelebilecek zararların karşılanması amacıyla kurulan Türk Reasürans Anonim Şirketi’nin ana sözleşmesi, üç ay içerisinde yapılacak olan ilk Genel Kurul’un onayı ile yürürlüğe girecek.



*ÖTV’nin kaldırıldığı içeceklere şalgam suyu, bebek sütleri ve devam sütleri eklenirken, meyveli gazlı içecekler de maddede yer almaya devam edecek.