banner8

banner9

banner10

TOHUMDA DEV ATILIM

Türk tarımının lokomotif kurumlardan birisi olan 900 bin çiftçinin pancar kooperatiflerinin iştiraki Konya Şeker’in kurmuş olduğu Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Konya Şeker’in tohum şirketi Beta Ziraat ile birlikte tohumculukta tarihi adımlar atıyor. Üniversite tarafından geliştirilen milli tohumlar, yakın bir tarihte toprakla buluşacak.

EKONOMİ 26.06.2020, 00:07 26.06.2020, 00:07
16
TOHUMDA DEV ATILIM
banner12

Türk tarımının lokomotif kurumlardan birisi olan 900 bin çiftçinin pancar kooperatiflerinin iştiraki Konya Şeker’in kurmuş olduğu Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Konya Şeker’in tohum şirketi Beta Ziraat ile birlikte tohumculukta tarihi adımlar atıyor. Üniversite tarafından geliştirilen milli tohumlar, yakın bir tarihte toprakla buluşacak.





Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin Konya Şeker ile birlikte yürüttüğü buğday, şeker pancarı, kabak, kavun, hıyar, domates ve biber tohumu çalışmaları meyvesini vermeye başladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş; “Torku’nun da mimarı olan Kurucu Başkanımız Recep Konuk, Türkiye’de ilk, konsepti belli, amacı, hedefi belli bir üniversite olarak Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’ni kurdu. Sloganımız ‘Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite’, ülkemizin ve insanımızın refahını yükseltecek, daha fazla gelir elde etmesini sağlayacak projeleri hayata geçiren, akademiyle uygulamayı bir araya getiren bir üniversite. Tohum ıslahı veya hibrit tohumlarda yüzde yüz yerliliği oluşturmak için ciddi projeler yürütüyoruz. Orta Anadolu’da ve Türkiye’nin her tarafında yaygın olarak üretilen buğday ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalarda da artık tescil aşamasına geldik” dedi.





Tohum ıslahında milliliğe büyük önem veren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi; birçok üründe yüzde yüz yerli ve evrensel anlamda endüstriyel ve yüksek verimli, yüksek standartlı tohumların ülkemize kazandırılması için çok önemli projeler yürütüyor. Bu yıl yemeklik kabak, kavun, buğday tohumlarında ciddi aşamalar kaydedildi ve tescil aşamasına yaklaşıldı. Bazıları 2021 yılında Türk çiftçisinin elinde olacak, 2021 yılı hasadıyla birlikte bütün aşamalarını tamamlayacak ve tescil süreci de tamamlanarak Türk ve dünya tarımının hizmetine sunulacak. Bununla birlikte önümüzdeki birkaç yıl içinde hıyar, pancar, domates, biber gibi onlarca üründe de yüksek verimli, uluslararası standartlarda tohumlar üretilmiş olacak.





Tohumlar bütün Türkiye’de yetiştirilebilecek, ihraç edilebilecek





Türkiye’nin her gün tartıştığı tarım ve hayvancılıkla ilgili birçok konuda kısır tartışmaların dışına çıkan, laf değil iş üreten Konya Şeker, Genel Başkan Recep Konuk’un talimatıyla tohum ıslahında da ciddi mesafeler kaydetti. Konya Şeker’in deneme tarlalarında üretilen ürünler, peyderpey tescillenip Türk ve dünya tarımının hizmetine sunulmuş olacak. 2016 yılından beri Çukurova Üniversitesi ile birlikte yürütülen buğday çalışmalarında ekmeklik, bisküvilik ve makarnalık olmak üzere ayrı ayı geliştirilen tohumların 2021 yılında tescil denemeleri başlayacak. Üretilen tohumlar Akdeniz, Doğu Anadolu, Marmara, Trakya, Ege Bölgesi gibi farklı birçok bölgeye de uyumlu, güçlü ve yüksek verimli, evrensel standartta ve birçok ülkeye ihraç edilebilecek vasıflarda olacak.





İklim şartlarına dayanıklı tohumlar





Üretilen buğdayların, iklim koşullarına dayanıklı olduğunu belirten KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş; “Çeşitleri belirlerken verimine ve kalite parametrelerine bakıyoruz. Bazı çeşitlerde protein değerlerinin de yüksek olması gerekiyor. Buğdayın dışında şeker pancarında da verim ve fide denemeleri yapılıyor. Beta Ziraat’ın koleksiyonunu geliştirmek için başladığımız kavun ıslahı çalışmalarında üçüncü yıla girdik. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu alanda önümüzdeki yıl ilk aday hatlarımızı elde etmiş olacağız. Yemeklik kabak ıslahını yaptık. Domatesle ilgili çalışmalarımız başladı. Uygulama noktasında problemimiz yok. Çumra Şeker’e ait alanda üniversite olarak istediğimiz kadar araziyi kullanabiliyoruz” şeklinde konuştu.





Tarım ve gıda alanında ülkemizin ilk ve tek ihtisas üniversitesi





Proje çerçevesinde kavun ve kabak ıslahını yürüten Prof. Dr. Önder Türkmen de klasik ıslah yöntemlerinin bütün aşamalarını kullandıklarını, moleküler tekniklerden de azami derecede yararlandıklarını belirtti. 2021 yılında çeşitlerin tescile hazır hale geleceğini söyleyen Türkmen;
“Bu çeşitler yüzde 100 yerli ve milli tohumlar. Hem yurt içinde hem yurt dışında rekabet edebilecek, dünya standartlarında çeşitler olacak. Hastalıklara dayanıklılık, lezzet ve verim açısından kesinlikle evrensel çeşitlerle, çok uluslu firmaların ıslah ettiği çeşitlerle yarışabilecek çeşitler olacak. KGTÜ, ülkemizin tarım ve gıda alanındaki ilk ve tek ihtisas üniversitesidir. Bu bağlamda hem dünya standartlarında tarımsal eğitim hem de ülke tarımının problemlerine çözüm üretmek zaten üniversitemizin temel misyonudur. Tarımda tohumluk tedariki ve kendine yeterlilik son dönemde çok tartışılan ve ülkemizin öncelikleri arasında yer alan önemli bir konudur. Bu hedefler doğrultusunda ülkemizin en eski ve köklü tohumculuk firması olan Beta Ziraat A.Ş. ile yeni ve yerli sebze çeşitlerinin özelde Beta’ya, genelde ise ülkeye kazandırılması amacıyla 2018 yılında çalışmalarımıza başladık. Moleküler ve klasik ıslah yöntemleri ile Altınbaş ve Hasanbey tipi hibrit kavun çeşidini ıslah ettik” ifadelerini kullandı.






banner13
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner11
5
az bulutlu