TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyon Raporu 2022-2” bilgilendirme toplantısında yaptığı sunumun ardından soru-cevap bölümünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Turizmle ilgili beklentilerin olumlu olduğuna vurgu yapan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

“Son Şubat ayı verilerine baktığımızda da 2019 öncesi rakamların üzerinde çıkmış görünüyor. Ukrayna-Rusya çatışması ve o taraftaki sıkıntıların nasıl sonuçlanacağı önemli. Türkiye sonuçta bu coğrafyada çevresindeki komşuları ile yakın ilişki içerisinde olan bir ülke. Dolayısıyla bu sıkıntılardan veya oluşacak iyileşmelerden çok kısa sürede olumlu veya olumsuz etkilenebilecek bir ülkeyiz. Bir azalma olduğunda da onu telafi edecek durumdayız. Aynı şey turizm için de söz konusu. Dolayısıyla turizmde herhangi bir sıkıntı görmüyor, hatta iyi bir artış bekliyoruz. Bu bizim cari denge söylemimize de olumlu yansıyacaktır.

Bütün dünyanın etkilendiği gibi Türkiye de uluslararası anlamda gıda fiyatlarından etkilendi ama Türkiye diğer ülkelere göre çok daha avantajlı bir konumda. Geçen sene kuraklıktan ve yangınlardan etkilendiğimiz için kısmen enflasyona da yansıyan bu duruma bu sene kuraklık anlamında baktığımızda meteoroloji verileri Türkiye’nin bu sene çok verimli bir üretim dönemine girdiğini göstermektedir. Bunun da fiyatlara ve enflasyona Mayıs’tan sonra çok önemli yansıyacağını öngörüyoruz.

Bizim, iddia edildiği gibi 500 liralık yeni banknotlar ve 5 liralık madeni paralar gibi bir hazırlığımız, böyle bir beklentimiz, vatandaşın ya da piyasanın böyle bir beklentisi yok. Sıkıntımız enflasyon. Farkındayız. Ciddiye alıyoruz. Tüm paydaşlarımızla bu konuda kararlı bir şekilde çalışıyoruz. Özellikle dar gelirli kesimin bundan çok olumsuz etkilendiğinin farkındayız. Bunun için de ciddi kararlı tedbirler alarak bu işi en kısa sürede çözecek noktaya geleceğimizi düşünüyoruz.

Biz son dönemde Merkez Bankası’nın rezervlerinin güçlendirilmesi noktasında önemli çalışmalar yaptık, yapıyoruz. YUVAM hesapları da bu bağlamda oluşturduğumuz kaynaklarımızdan bir tanesi. YUVAM hesapları; dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşımız veya Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen bireysel ve tüzel kişilere yönelik açtığımız hesaplar. Dolayısıyla gelişmelere göre de faiz oranı ve desteğini o oranda sunmaya devam ediyoruz. Bunun tutarı da artarak devam ediyor. Rezervin dövizden Türk lirasına dönüşümün devamı, ihracat bedelleri, cevherler ve altınlar, reeskont kredilerinin yapısı değiştirilerek önemli bir şekilde artırılmaya başlandı. Sürekli oluşturulan rezerv karşısında yaşanabilecek her türlü şok, çok rahatlıkla karşılanabilecek durumda.

Dijital paramızda, yılın ikinci yarısı gibi hem testlerimiz hem de çalışmalarımız önemli bir noktaya gelmiş olacak. Kurla ilgili konuşacak olursam, kur aynı seviyede sabit kalsa başka bir yorum yapıyorsunuz, 18’e çıksa ihracatı artırmak için 18 yaptılar diyorsunuz. Kurun nerede duracağını kur da şaşırdı. Sonuçta serbest piyasada kur oluşuyor. Kur hep aynı noktadaymış. Kur hep aynı noktada değil. Bizim ne geçmişte ne de şimdi kura bir müdahalemiz ya da kuru bir yerde tutmak gibi bir politikamız söz konusu değil. Serbest piyasa içerisinde kur kendi dengesini bulmaya çalışıyor. Merkez Bankası piyasadan ihtiyacın üzerinde bir para çekiyor noktası da doğru değil.”