TOBB tarafından düzenlenen Dijitalleşme Sanal Fuarı’na video konferans yöntemiyle katılan Ticaret Bakanı Pekcan; “Bakanlığımıza ulaşan talepler üzerine, esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirlerine yönelik kira ve gelir kaybı desteklerine yeniden başvuru imkanı sağlıyoruz. Destekten yararlanma şartlarını taşıyan fakat başvuruda bulunmayan esnaflarımız, başvurularını 31 Mart 2021 saat 23:59’a kadar e-Devlet üzerinden yapabilecekler” dedi.

ETBİS ve e-Ticarette Güven Damgası

Sanal Fuarda yaptığı konuşmada, yeni çıkarılan Ürün Güvenliği Kanunu’na e-Ticaretin de dahil edildiğini belirten Pekcan, e-Ticaret Bilgi Sistemi’nin (ETBİS) etkinliğini her geçen gün artırdıklarını söylerken; “Benzer şekilde, TOBB ile birlikte yürüttüğümüz e-Ticarette Güven Damgası uygulamamız da devam etmekte olup, bugüne kadar 22 e-ticaret sitemiz Güven Damgası almıştır. Elektronik ticaret altyapımızla ilgili olarak, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizin e-ticarette de başlatılacağının altını çizmek isterim” ifadelerini kullandı.

Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin, e-ticaret başta olmak üzere hizmetler sektörünün ve yatırımların da Gümrük Birliği’ne dahil edilmesinin büyük fayda sağlayacağını dile getiren Bakan Pekcan; “AB’nin, Türkiye’nin ve tüm AB üyesi ülkelerin ortak çıkarına olacak bu süreci başlatalım. Firmalarımıza hizmetler sektörü ve karşılıklı yatırımlar noktasında yeni imkanlar oluşturalım. Kuşkusuz, salgının etkileriyle mücadele ettiğimiz böylesine kritik bir dönemde, Türkiye ile AB arasında gerçekleşecek yeni ekonomik açılımlar, her iki tarafa önemli kazanımlar sağlayacaktır” şeklinde konuştu. 

Pandemi döneminde dijitalleşmenin ve e-ticaretin önemine değinen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında; Sanal Fuar uygulamasının hayata geçirilmesindeki katkılarından dolayı Bakan Pekcan’a teşekkür etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu; 2020 yılında düzenledikleri webinarlara 115 bin üyenin katıldığını, e-Ticaret eğitimleriyle 10 bine yakın girişimcinin e-Ticaretle tanıştığını belirterek, KOBİ’lerin dijital skorunu çıkararak kapasitelerini artırdıklarını sözlerine ekledi.