2022 yılında günlük kazanç alt sınırı 166 lira seksen kuruş, üst sınırı 500 lira 40 kuruş, aylık kazancın ise alt sınırı 5 bin 4 lira ve üst sınırı 15 bin 12 lira olarak uygulanacak. GSS primi ve ödeneklerin yeni tutarları ise şöyle:

Genel Sağlık Sigortası

Sigortalı bir işte çalışmayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için ödemeleri gereken aylık Genel Sağlık Sigortası primi 150 lira 12 kuruş oldu.

Genel Sağlık Sigortası primini ödeyecek gücü olmayan vatandaşların ise ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Gelir testi yaptıran vatandaşların aile içinde kişi başına düşen geliri, brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından karşılanıyor.  

Emzirme Ödeneği

Doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilen Emzirme Ödeneği, 232 TL’den 316 TL’ye yükseltildi. Kişilerin emzirme ödeneğinden faydalanabilmeleri için 4A’lı (SSK) çalışanlarda, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatırılmış olması gerekiyor. 4B’li (BAĞ-KUR) çalışanlar için ise doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatmış olması ve prim borcunun bulunmaması şartı aranıyor.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği

Geçici iş göremezlik ödeneği; asgari günlük kazanç üzerinden hesaplanarak iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık halleri nedeniyle istirahatli olan sigortalılara veriliyor. Sigortalıların 2022 yılı içerisinde istirahatli bulundukları günlere ait geçici iş göremezlik ödenekleri 166,80 TL üzerinden hesaplanacak. Çırak ve öğrenciler için ise bu hesaplama 83,40 TL asgari üzerinden yapılacak. Bu artıştan, rapor kullanmaya 2021 yılında başlamış olanlar da yararlanacak.

Cenaze Ödeneği

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı almakta iken ölenlerin ve en az 360 gün prim bildirilmiş olup da ölen sigortalıların hak sahiplerine verilen Cenaze ödeneği, 918 liradan bin 250 liraya yükseltildi.