Daha önce yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülen Nişasta Bazlı Şeker kotası, yüzde 2,5’a indirildi. Pancardan üretilen ve daha sağlıklı olan şeker tüketimini artıracak olan bu kararla, 500 bin ton ilave pancar üretilmesi söz konusu olacak.





Türkiye geçtiğimiz yıllarda dünyanın 4.büyük pancar üreticisi iken Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) tüketimi, Avrupa Birliği ülkelerinin 8 katı civarındaydı.





Mısır nişastasından elde edilen, şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen şekere göre daha düşük maliyetli olan NBŞ’de bulunan Fruktoz’un, meyvelerden tüketilmediği sürece vücut için zararlı olduğu biliniyor.





NBŞ’nin yoğun olarak tüketilmesi ise obezite, diyabet, karaciğer yağlanması, pankreas kanseri, siroz, hipertansiyon ve koroner kalp hastalıklarına neden oluyor.





Yapılan düzenleme, dünyanın önemli pancar üreticileri arasında yer alırken, halk sağlığını tehdit eden NBŞ kullanımında da ilk sıralarda olan Türkiye’deki bu çelişkinin ortadan kaldırılmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.





Kotanın azaltılmasının üreticileri rahatlatacağı ve yaklaşık 500 bin ton ilave şeker pancarı üretimi yapılacağı belirtiliyor.