YEP’in onaylanmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı’nda öne çıkan hedef ve beklentiler şöyle:

*Salgın, küresel ölçekte arz ve talebin önemli ölçüde daralmasına, tedarik zincirlerinin aksamasına, küresel ticaret hacminin gerilemesine ve işsizlik oranlarının yükselmesine neden olmuştur.

*Program döneminde enflasyon ve cari dengede kırılganlıkları azaltacak teknoloji, verimlilik ve rekabet odaklı politikalar hayata geçirilecektir. Salgın sonrası küresel tedarik zincirinde ortaya çıkan aksamaları fırsata dönüştürerek ülkemizi üretim ve yatırımda cazibe merkezi haline getirecek adımlar atılacaktır.

*Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü veriler, ikinci çeyrekteki daralmanın ardından V-tipi güçlü bir toparlanmaya işaret etmektedir.

*Program dönemi boyunca enflasyonla tavizsiz bir şekilde mücadele edilecek, 2023 yılı sonunda tüketici enflasyon oranı yüzde 4,9 seviyesine indirilecektir.

*Kamu maliyesi tedbirlerinin uygulanmasıyla program dönemi sonunda bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3,5 olması hedeflenmektedir.

*Program süresince vergi affına gidilmeyecektir.

*Sanayileşme İcra Komitesi kurularak kamu alımları ve politikaları yoluyla üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesi sağlanacaktır.

*Hızlı İşe Dönüş Desteği ile işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişilerin işsiz kaldıkları sürenin azaltılması ve işgücüne daha çabuk geri dönmeleri teşvik edilecektir.

*Enflasyonun 2021 yılsonunda yüzde 8 olarak gerçekleşmesi, program dönemi sonunda ise yüzde 4,9 düzeyine gerilemesi beklenmektedir.

*Cari işlemler dengesinin GSYH’ye oranının 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 0,7 olarak açık vermesi, program dönemi sonunda ise sınırlı fazlaya dönmesi tahmin edilmektedir.