Tarımsal üretimde sürdürülebilir üretimin en önemli koşullarından birinin, üreticinin kötü sürprizlerle karşılaşmaması olduğunu vurgulayan Recep Konuk, değerlendirmesinde; “Aylarca emek sarf ederek ürettiği ürün üreticinin elinde kalır ya da üretici ürününü maliyetinin altında elinden çıkarmak zorunda kalırsa ürün arzında gelgitlerin yaşanması kaçınılmazdır. Bu sene üretici pazarda beklediğini bulamadı. Sosyal medya ve haberlere de yansıdığı üzere 95 kuruştan piyasaya çıkan mahsul, 60-65 kuruşa alıcı bulamadı. Üreticiye sözleşmeli ektirilen patatesin birçok firma tarafından tek taraflı bir kararla alınmadığına dair şikayetler, duyumlar bize kadar geldi. Konya Şeker üreticisine neyi taahhüt ettiyse yerine getirdi. Pandemi sürecinde fast foodların iş hacmi azalmasına, dolayısıyla dondurulmuş parmak patates tüketimi düşmesine rağmen tesisin geniş üretim portföyü sayesinde mamul ürün pazarındaki daralmanın üretimi ve üreticiyi etkilemesine müsaade edilmedi. Dondurulmuş Parmak Patates Tesisimiz de ülkemizin tek patates nişastası üreten Nişasta Fabrikası da çalıştı ve tarımsal üretimin daralmasına müsaade etmedi” ifadelerine yer verdi.

SEYDİBEY Entegre Tesisleri

Konya Şeker tarafından 2009 yılında Seydişehir ile Beyşehir ilçelerinin orta noktasına yapılan Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri, Türkiye’nin çift üretim hattı ile dondurulmuş parmak patateste en büyük kapasitesine sahip olma unvanını elinde bulunduruyor.

Kampüs içerisinde ülkemizin tek Patates Nişastası Fabrikasının da yer aldığı tesis, üreticilerden aldığı patatesleri işleyerek hem üreticilere hem de ülke ekonomisine kazandırırken; pandemi nedeniyle Mart ayından beri birçok sektör kapalı olmasına rağmen ürün alımlarını sürdüren Konya Şeker, bu yıl içerisinde üreticilerden aldığı patates bedellerini üreticiye ödedi. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un konuya ilişkin değerlendirmesinde öne çıkan başlıklar şöyle:

“Bir önceki yıl patates fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ülkemizin pek çok yerinde üreticilerin patates ekimine yönelmesi ve pandemi sürecinde hizmet sektöründe yaşanan durgunluk nedeniyle tüketimde daralmanın yaşanmasıyla, hasatla birlikte 95 kuruşlar civarından piyasaya çıkan patates fiyatları hızla düşerek 50 kuruşlar seviyesine geriledi. Çok sayıda firmanın, patates fiyatlarındaki düşüş üzerine sözleşmeli ekim yaptırdıkları patatesi almadıklarına ve piyasadan ucuz patates temin ettiklerine dair iddialar gündeme gelmişti.

Türkiye’de üretimi yapılan dondurulmuş parmak patates, soğan halkası ve kroket gibi ürünlerin üretimini gerçekleştiren Seydibey Entegre Tesislerini 2009 yılında üretime başlatan, 2014 yılında Patates Nişastası Fabrikası yatırımını tamamlayan ve Doku Kültürü Laboratuvarını da kurarak sıfır jenerasyon patates tohumluğu üretimine başlayan Konya Şeker; üreticilerine dağıttığı sıfır jenerasyon ve hastalıklardan ari patates tohumluğu ile de dekara verimde Konya’nın büyük bir sıçrama yapmasına öncülük etmişti.

Konya Şeker, sözleşme şartlarını eksiksiz yerine getirdi

Konya Şeker, hem patates üreticisini avanslarla desteklemeye devam etti hem de alımını gerçekleştirdiği patates için sözleşme şartlarını eksiksiz yerine getirdi. Geniş üretim portföyüne sahip Seydibey Dondurulmuş Parmak Patates Tesisinde, ülkemizin tek Patates Nişastası üreten Nişasta Fabrikası da çalıştı ve tarımsal üretimin daralmasına, mamul ürün pazarındaki daralmanın üretimi ve üreticiyi etkilemesine müsaade etmedi. Bu sene fiyatlar üreticinin beklentisinin altında oluşmasına rağmen Konya Şeker sözleşmedeki taahhüdünü eksiksiz yerine getirdi ve patatese ülkemiz üretici fiyatları ortalamasının üzerinde bir fiyat verdi.

Konya Şeker, iç pazardaki daralmayı ihracatla aşacak adımlar attı

Dünyanın en büyük fast food zincirlerine dondurulmuş parmak patates ve patates kroketi, soğan halkası vermeye bu dönemde de devam eden Konya Şeker, iç pazardaki daralmayı ihracatla aşacak adımlar atarak sürecin tarımsal üretimi etkilememesini sağladı. Bu süreçler gelip geçer, bizim için önemli olan üretim alışkanlığının kaybolmaması ve üretimde sürekliliğin sağlanmasıdır.

İkinci sınıf ürünlerin para etmesini sağladık

Desteğimiz sadece ürün fiyatlaması ile de sınırlı kalmadı. Konya Şeker; pandemi önlemleri çerçevesinde, hizmet sektöründeki durgunluğun patates üreticisini etkilememesi için pazardaki alternatif kanalları da değerlendirdi. Ülkemizde dışa bağımlılığı bitirecek patates nişastası üretimi ile hem üreticinin elindeki ikinci sınıf ürünlerin de para etmesini sağladı, hem de patates nişastasında ithalatçı konumda olan ülkemizin söz konusu üründe ihracatçı olmasını sağlayarak ülke ekonomisine katkı yaptı. Bunun yanı sıra da dünya markalarına donuk gıda tedarikini kesintisiz devam ettirerek tarladaki üretime teminat olmaya devam ederken, sadece patateste değil, üreticimizin tarımsal üretimine her alanda destek oldu.”