Seçimlerde yaşanan yaklaşık 7 puanlık oy kaybının nedenlerini araştıran AK Parti Yönetimi; teşkilattan, milletvekillerinden ve belediye başkanlarından durum değerlendirmesi yaparak rapor hazırlamalarını istemişti.

İl ve ilçe teşkilatları, milletvekilleri ve belediye başkanları tarafından hazırlanarak partiye iletilen raporlar incelendiğinde,  3 nedenin ön plana çıktığı öğrenildi. Bunlar, ekonomik gerekçeler, bazı seçim çevrelerinde yanlış adayların belirlenmiş olması ve bazı belediye başkanlarının tutum ve uygulamaları olarak sıralandı.



Raporlarda Belediye Başkanlarının yanlış uygulamalarının, bir kısım imar kararlarının, vaatlerini yerine getirmemiş olmalarının ve rantla ilgili şikayet almalarının oy kaybında etken olduğunun vurgulandığı belirtildi.



Yine raporlara göre bir diğer önemli nedenin  yanlış oy kullanımı olduğu;  seçimlerde 2 pusulanın aynı zarfa konularak sandığa atılması nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı seçim pusulasına mührü basan seçmenlerin, diğer pusulada da mühür basmaya gerek görmeden oy kullandıkları ve bu nedenle yaklaşık 1 milyon oy kaybedildiğinin iddia edildiği öğrenildi.



Söz konusu raporların Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağı bildirildi.