Ağız, besinlerin ilk parçalanıp mideye gönderilmesini sağlayan sindirim kanalının girişidir. Gelişen teknolojiyle birlikte ağız ve diş tedavisiyle ilgili son yıllarda oldukça önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Bu kapsamda Akşehir PARKHAYAT Hastanesi Diş Hekimi M. Kürşat Ertan vücuda hiçbir hasar vermeden güvenli bir şekilde uygulanabilinen piezoelektrik cerrahi yönteminin, kullanım alanları ve avantajları hakkında bilgiler aktardı.


white">Dr. Kürşat Ertan ‘’Çok fazla yatay ve dikey kemik erimesi olan çene kemiklerinde dental implant yerleştirmek zordur. Şiddetli şekilde kemik erimesini tedavi etmek için ağız içinden elde edilmiş veya steril hazır kemik bloklarının nakli önerilmektedir. İmplant için yetersiz dikey yükseklik olan olgularda sinüs tabanının yükseltilmesi de gerekmektedir. Bu durumlarda sinüs yükseltme operasyonlarına başvurulmaktadır. Günümüzde yumuşak dokulara karşı hassasiyeti olan piezoelektrik cihazlarının kullanılmasıyla başarılı kemik nakli ve sinus lifting-yükseltme operasyonları yapılmaktadır’’ dedi.


white">Dr. M. Kürşat Ertan’ın Piezoelektik cerrahi ile ilgili aktardığı diğer bilgiler şu şekilde:


color:black;background:white">PİEZOELEKTRİK CERRAHİ NEDİR?


white"> Piezoelektrik cerrahi, piezoelektrik ultrasonik titreşimler kullanarak güvenli ve etkili kemik nakli yapılmasını sağlayan yeni bir tekniktir. Kolaylıkla kemik kesimi yapabilmesinden dolayı, piezoelektrik cerrahi cihazı,vücuda hasarlar vermeden güvenli ve hassas bir kemik cerrahisi sağlar.


Cihaz, yumuşak dokuyu koruyarak, sadece kemik dokuları üzerinde Kemik cerrahisi için ultrasonik dalgaların kullanımı, komşu yumuşak dokulara bir hasar vermediği için günümüzde Ağız ve Çene Cerrahisinde önem kazanmıştır.


Piezoelektrik elevatörlerin, anatomik olarak en kompleks vakalarda bile sinüsün iç duvarlarında çalışmak üzere özel olarak tasarlanmış uçlar ve piezoelektrik kavitasyon etkisine maruz kalan fizyolojik solüsyonun oluşturduğu hidropnömatik basınç sayesinde sinus membranının yükseltilmesinde perforasyon riskini artırmaksızın güvenle kullanılabileceğini bildirmişlerdir.


Piezo cerrahi, Ağız Cerrahi, implantoloji ve Çene Cerrahi için geleneksel yöntemleri tamamlamak ve bazı vakalarda geleneksel yöntemlerin yerini almak için tasarlanmışır. Piezo elektrik ultrasonik titreşimler kullanarak güvenli ve etkili osteotomiler-kemik cerrahisi yapılmasını sağlayan yeni bir tekniktir. Duyarlı sensörlerle donatılmış dokunmatik panel ile kullanım kolaylığı, son derece ergonomik yapısı, geniş uç yelpazesi ve ekonomik sarf malzemesiyle Çene Cerrahisinin vazgeçilmezidir.


"Times New Roman";color:black;mso-themecolor:text1"> 


"Times New Roman";color:black;mso-themecolor:text1"> 


"Times New Roman";color:black;mso-themecolor:text1"> 


"Times New Roman";color:black;mso-themecolor:text1"> 


"Times New Roman";color:black;mso-themecolor:text1"> 


"Times New Roman";color:black;mso-themecolor:text1">PİEZO CİHAZINI NERELERDE KULLANABİLİRİZ ?


"Times New Roman";color:black;mso-themecolor:text1"> 


"Times New Roman"">Periodontal cerrahi, osteotomi, osteoplasti ve otojen greft-hastanın kendi kemiğini kullanma- alımı, implantoloji, Çene kemiği sırtı genişletme, sinus-lift-kemik besleme-, Ağız ve Çene Cerrahi, diş çekimi, ameliyatsız kök çıkarımı seçeneklerden sadece bazılarıdır. Pie zon Master Surgery cihazı kemik cerrahisi sırasında yumuşak dokulara zarar vermeyen vibrasyonu ayarlanabilen iki yönlü hareketiyle güvenli bir çalışma sunar.


"Times New Roman""> 


color:#333333">PİEZO CERRAHİSİNİN DİĞER YÖNTEMLERE AVANTAJI NEDİR?


"Times New Roman";color:#333333"> 


"Times New Roman"">Çene Cerrahisi ameliyatlarının olmazsa olmazı olan Çene kemiklerinin kesilmesi günümüzde en sık osteotom(KEMİK KIRICI,KESİCİ) adı verilen aletler ile yapılıyordu. Bu aletlerle yapılan kemik kesilmesi işleminden sonra en sık karşılaşılan problem göz çevresinde oluşan şişlikler, morluklar ve istenmeyen kırık hatları...


"Times New Roman";color:#333333"> Piezo cerrahisinde, hastaların ameliyat öncesi endişe duydukları göz çevresi ve çenede ,yüzde morluklara neredeyse rastlamıyoruz. Ayrıca Piezo ile Çene kemiklerini kontrollü bir şekilde kesebildiğimiz için istenmeyen kırık hatları oluşmuyor bu sayede kemiklere istediğimiz şekli verebiliyoruz. 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman""> 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman""> 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#333333">PİEZO CERRAHİSİNDE MORLUK OLUŞMAMASININ SEBEBİ NEDİR? 


"Times New Roman";color:#333333"> 


"Times New Roman""> Piezo cerrahisi sadece kemik dokuya seçici olduğundan işlem sırasında kesme ve şekillendirme sadece kemik dokuda oluşmakta yumuşak dokuda ve damarlarda bir hasar meydana gelmediği için kanama da minimum seviyede oluyor. Yumuşak doku ve damar hasarı olmadığı için ameliyat sonrası morluk ve şişlik yok denebilecek kadar az oluyor ve kişiler günlük yaşantısına erkenden dönüyor..


Piezo elektriğin Çene estetiği operasyonlarında kullanılması hem hastalara color:#444444"> hem de hekimlere çeşitli avantajlar sağlamaktadır ..


 


mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#333333">PİEZO CERRAHİSİNİN AVANTAJLARI İSE ŞÖYLE;


"Times New Roman";color:#333333"> 


·         Hekim açısından kullanım kolaylığı


·         Kemikte kesim yapıldığı için yumuşak dokuya hiç bir şekilde zarar vermemesi


·         Çene kemiğinde çekiç; keski ve törpü gibi son derece travmatik olan yöntemin terk edilmesi


·         Daha hassas ,ince, zarif bir Çene oluşturulabilmesi,


·         Dokulara saygılı bir operasyona olanak sağlaması,


·         İyileşme sürecinin daha hızlı ve çabuk olması,


·         Yumuşak dokuya ve ağız içi mukozasına zarar vermediği için, kanama miktarının diğer yöntemlere göre daha az olması,


·         Travmatik sonuçları azalttığı için ameliyat sonrası şişlik ve morlukların daha az görülmesi sağlanmaktadır.


·         İstenilen hatlardan kesi yapılabilmesi ve kemiklere kolay şekil verilebilmesi, 


·         Hızlı iyileşme ve erkenden günlük hayata dönebilme… 


 


white">Piezo cerrahisi ya da ultrasonik kemik şekillendirme yöntemi olarak bilinen bu yöntem, cerrahi teknik olarak kullanılmaktadır. Piezo, elektrik özellik gösteren malzemelerin; elektrik enerjisini, mekanik enerjiye ve mekanik enerjiyi de elektrik enerjisine dönüştürmesi esasına dayanmaktadır ve ultrasonik dalgaları üretmede kullanılan en önemli prensiplerden biridir.


white">Bu yöntemle ameliyat sonrası şişlikler diğer kesme, kırma,törpü yöntemlerine göre daha az olmakta, morarma olmamakta, hasta sosyal yaşantısına daha erken dönmektedir….


color:#444444;background:white">PİEZO CİHAZI NERELERDE KULLANILIR


1-Çene kemiği operasyonlarında,


2-İmplant Cerrahisinde,


3-Çene Estetiğinde,


4-Sinüs Yükseltmede-Lift,


5-Çene siniri operasyonlarında,


6-Gömülü diş operasyonlarında,


7-Ortognatik Cerrahide,


8-Çene kırklarında,


9-Çene kemiği besleme ve güçlendirmede,


10-Çene kemikleri kist operasyonları…..