Recep Konuk; ‘’Cumhurbaşkanımız 202 bin ton NBŞ’ye pazarı kapattı; pancar üreticisi, ülke hayvancılığı ve tüketici kazandı.’’ dedi.





Konuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir adım daha atıyor ve NBŞ kotasını yüzde 2,5’e indiriyoruz.’’ açıklamasının pancar üreticisini sevindirdiğini söyledi. PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:





‘’2001 yılında çıkarılan Şeker Kanunu ile yapılan düzenlemenin olumsuz yönlerini ısrarla dile getirdik. Cumhurbaşkanımız iki gün önce NBŞ Kotasının yüzde 2,5’e düşürüldüğünü açıkladı. Bu karar hem tüketici sağlığını, hem pancar üretimini, hem de hayvancılığı olumlu etkileyecektir. Ülkemizin 200 bin tonun üzerinde daha fazla pancar şekeri üretmesi demektir. Bu da yaklaşık 1,5 milyon ton daha fazla pancar üretimi anlamına gelir. Kararın ikinci sonucu, ülke hayvancılığını pozitif manada etkileyecek olmasıdır. Ülkemiz hayvancılığının en büyük meselelerinden biri yem materyali eksikliği. Özellikle kış aylarında kaba yem ihtiyacı had safhalara çıkıyor. Pancar ise kaba yem ihtiyacının en çok hissedildiği Aralık-Şubat aylarında bu ihtiyacı karşılayabilecek en önemli tarımsal ürünlerden biri. Çünkü şeker üretim sürecinde çıkan en önemli yan ürün küspe ve melas, çok kıymetli besi materyali. Yani ülkemiz hayvancılığının kış aylarında ihtiyaç duyduğu kaba yem eksikliğini giderebilecek çok önemli bir kaynak. Bu karar ile ülkemiz 500 bin tonun üzerinde daha fazla küspe, 85 bin ton civarında daha fazla melas üretebilecektir. Bu da 80 bin civarında büyük baş besinin sorunsuz beslenebilmesi anlamına gelmektedir. Yani bu miktarda canlı hayvan ya da karkas et ithalatından ülkemizin kurtulması demektir.





Kararın üçüncü sonucu, tüketici sağlığı açısındandır ve bu sonuç en az üretimdeki pozitif etki kadar hatta ondan bile değerli bir sonuçtur. Pancar şekeri yerine kullanılan tatlandırıcıların obezitenin en önemli nedenlerinden biri olduğu kabul edilmektedir. Bu kararın dördüncü sonucu ise gıda sektörümüzün yönünü orta vadede kazançlı çıkacağımız bir rotaya çevirecek olmasıdır. Her ne kadar bugün için NBŞ’ler ihracatta rekabet avantajı sağlıyor olsa da bu sürdürülebilir bir durum değildir. Orta ve uzun vadede ihracat pazarlarımızı daraltabilecek riskler içermektedir. Çünkü gelişmiş ülkelerde gıdadaki genel trend, sağlıklı ve güvenilir gıdadır. Üst ve orta gelir gurubu ülke pazarlarında tüketici sağlığı birinci önceliktir. Tüketici sağlığını korumak için piyasa mekanizması içinde olan vergi mekanizmasının yanı sıra gıda ürünlerine yönelik içerik korumalı önlemler de alınmaktadır.





Pancar üreticisi gıda sektörünü büyütmeye, şeker sektörümüz de desteklemeye ve maliyet avantajı sağlayacak sıvı pancar şekeri gibi ürünlerle katkı vermeye hazırdır. Bu kararın hem tüketici sağlığı hem pancar üretimi açısından uygulamada sonucunun alınabilmesi için ise üretim ve tüketimin denetimi olmazsa olmazdır. Bu husus en az kota düzenlemesi kadar önemlidir. Özelleştirme sürecinde NBŞ üreticisi bir firma tarafından hazırlanan raporda da belirtildiği gibi, kayıt dışı kullanımın yüzde 70’leri aştığının tahmin edilmektedir. Bu konuda alınabilecek bir diğer önlem ise Türk Gıda kodeksinde yapılacak değişiklik ile mamul ürünlerde kullanılan şekerin kökeninin yazılabilmesine imkan tanımaktır. Üretim, kullanım ve tüketimden oluşacak üçlü denetim mekanizması ile kayıt dışı kullanım sonucu oluşan vergi kaybının da önüne geçebiliriz.





Kararın ülkemiz ve üreticimiz için hayırlı olmasını temenni ediyor, pancar üreticisine ve milletimizin sağlığına sahip çıkan Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi arz ediyorum.”