Yasada yer alan maddelere göre; muhtarlara ek ödeme yapılarak verilen ödenek, asgari ücret seviyesine çıkartılacak.

Doktor ve diş hekimlerinin Bakanlık veya bağlı kuruluşlarda mecburi hizmetleri kaldırılacak.

Korona virüsün etkilerini bertaraf etmek amacıyla 1 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında işyeri kira bedelini ödenmemesi, kira sözleşmesi feshi ve tahliye sebebi olamayacak.

Reklam yasağı olanlara reklam vermeye devam eden gelir vergisi mükelleflerinin vergi matrahının hesaplanmasında, bu harcamaları gider olarak kabul edilmeyecek. Diş hekimleri ve hekimler serbest meslek erbabı olarak kabul edilecek ve kazançları serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergi tahsil edilecek.

Defter ve kayıtlar üzerinde hile, tahrif yapanlar ve yanıltıcı belge düzenleyenler hakkındaki hapis cezalarının üst sınırı 5 yıl, belgeleri yok eden ve sahte olarak düzenleyenler için öngörülen cezanın üst sınırı ise 8 yıl olacak.

İmalat sanayi ve turizmde yatırım teşvik sahibi mükelleflerinin vergi müstesnası 2025’e uzatılacak. Bu 2 sektöre yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflerin, belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31 Aralık 2025 tarihine kadar KDV’den müstesna olacak. Seyahat acentelerinin 2022 yıllık aidatlarının hesaplanmasında, 2022 yılı için tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranının yüzde 50’si dikkate alınacak. 

Hazine Taşınmazları

Hazine taşınmazlarının rayiç bedel üzerinden doğrudan satışlarında, satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde yüzde 20, en az yarısının ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak. Taksitli satışlarda satış bedelinin en az yüzde 10’u peşin ödenecek, kalan bedel ise 5 yıla kadar taksitlendirilecek. Hazine taşınmazlarının, Devlet İhale Kanunu ile Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a göre yapılan satışlarında, satış bedelinin peşin ödenmesi halinde yüzde 20 indirim uygulanacak.

İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazileri, 31 Aralık 2019 tarihinden önce en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen kullanıcılarına, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralanabilecek.