PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk; nitelikli, kaliteli ve yüksek verimli tohumun tarım ve ülke ekonomisi için önemini vurguladı.





Konuk, yerli ve milli tohum üretim sürecini ve ekonomimize yapacağı katkıyı değerlendirdiği açıklamasında, şu sözlere yer verdi: “Tarım sektöründe, gıda pazarlarında dünya ile yarışacaksanız bu işin birinci kuralı tarladaki verimi arttırmaktır. Verimi arttırmak için ise işe iyi ve kaliteli tohumla başlamak şarttır. O nedenle biz tarımsal ürünü işleyecek tesislere ne kadar önem veriyorsak, aynı önemi tohum üretimine de veriyoruz. 27 çeşit tohum ve fide üretiyoruz. Şunu ifade edebilirim ki, bizim en çok önem verdiğimiz tohumluklardan birisi de patates tohumudur. Hem münavebe açısından hem de bölgemizin tarım çeşitliliği açısından patates çok önemli bir tarım ürünü. Tohumu ithal ya da yaşlı ve kalitesiz olursa topraklarımızın hastalanmasına sebep oluyor. Bu riski ortadan kaldırmak için Doku Kültürü Laboratuvarında tamamen steril ortamda tohum üretimi gerçekleştirdik. Patatesin sürgününden elde edilen bitkileri,yapraklı gövde parçalarını keserek mikro çoğaltım yaptıktan sonra iklim kontrollü seralara aktardık. Dört aylık gelişim sürecinin tamamlanmasıyla elde edilen süper elit kademede ve jenerasyonyaşı sıfır, hastalıklardan ari mini yumruları, iki yıl arazide çoğalttıktan sonra üreticilere tohumluk olarak verdik.Yerli ve milli patates tohumluğu üretiminde doğru yerden, doğru şekilde başlamak için büyük gayret sarf ettik. Ülkemiz ve çiftçilerimiz böylece hem dışarıya bağımlılıktan kurtuldu hem de yerli ve milli tohumla hastalıklardan korundu, verim artışına kavuşmuş oldu. Böylece ülkemizde hem çiftçimiz hem de sanayimiz kazandı.”





Tohum üretimiyle, İthal tohumlara harcanan milyonlarca liralık dövizin ülkede kalması sağlanıyor. Ayrıca, dondurulmuş parmak patates ve patates nişastası üretimi yapmak için kurulan Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesisleri’nin nitelikli hammadde ihtiyacı da karşılanıyor.İlk hedefi bölge üreticisinin patates tohumluğu ihtiyacını tamamen yerli tohumla karşılamak olan Konya Şeker, uzun vadeli hedefini ise patates tohumluğunda ithalata ihtiyaç kalmamasını sağlamak olarak belirledi. Yurtdışından getirilen tohumluklar, 6-7 kere çoğaltılmış olan jenerasyon yaşı yüksek yaşlı tohumlar olmasının yanı sıra hastalık etmenleri ile bulaşık olma riski de çok fazla.





Şeker Fabrikasının üretim prosesinde kullandığı sıcak su, seraların ve laboratuvarın sıfır maliyetle ısıtılmasında değerlendiriliyor. Çürük buhar da denilen ve üretim prosesinde tekrar kullanmak için soğutulması gereken suyun seralarda dolaştırılmasıyla hem seralar ısıtılıyor hem de su sıfır maliyetle soğutulmuş oluyor. Konya Şeker, Türkiye’nin en büyük sera alanlarından birini, kışın -30 dereceleri gören Konya’da kurmuştu. Şirket domates, salatalık, biber gibi sera ürünlerinin yanında muz ve bazı tropikal ürünlerin de deneme üretimlerini gerçekleştirmişti.





3 YILDA 7 BİN 658 TON PATATES TOHUMU ÜRETİLDİ





Patates tohumluğunun laboratuvar şartlarında üretimini tamamlayan ve mini yumruların çoğaltımı için arazi ekimine 2016 yılında başlayan Konya Şeker, 3 yılın sonunda 7 bin 658 ton patates tohumluğu üretti. Arazi şartlarında elit kademede tohumluk patates üretiminin oldukça zor bir çalışma olduğunu belirten yetkililer; üretim yapılan toprağın patates hastalık ve zararlılarından temiz olması,rüzgar ve böcek hareketleri ile hastalıklı ve yaşlı patateslerle etkileşime maruz kalmaması için arazi seçiminin son derece önemli olduğunu vurguladılar. Bunun için de, geçmişinde hiç patates ekimi yapılmamış araziler bularak elit tohumluk patates üretim çalışmalarını başlattıklarının altını çizdiler.





2018 yılında genç jenerasyon 2 bin 200 ton elit tohumluk patatesi üreticilerle buluşturan Konya Şeker, bu yıl ise 3 bin 600 ton elit tohumluk patatesin üreticilere dağıtılmasını planlıyor. Ön elit tohumlukların ton başına ithalat fiyatı bin 500 Euro ile 2 bin Euro arasında değişiyor.





Recep Konuk açıklamasında şu bilgileri de paylaştı: ‘’Tohumluklar Türkiye’ye Avrupa ülkeleri ve Çin’den geliyor ve en iyi olasılıkla 2-3 yaşında tohumluklar ithal edilebiliyor. Biz sürecin iki tarafında da olan bir kurumuz. Yani hem bir üretici kooperatifi olarak tarladaki üretimle doğrudan ilgiliyiz, hem de ülkemizin en büyük dondurulmuş parmak patates üretim tesislerinden birine ve Türkiye’nin tek patates nişastası fabrikasına sahibiz. Biz işin hem tarladaki verimini artırmakla, hem de işletme verimliliğini arttırmakla kendimizi yükümlü sayıyoruz. Biz Konya Şeker olarak işin sadece sanayi kısmını organize etmenin yeterli olmadığını en iyi bilen kuruluşuz. Tarımsal sanayide, gıda sektöründe rekabet gücünüz tarlaya atılan tohumun niteliği ve kalitesi ile başlar. Eğer orada işe verimlilikte dünya ile yarışacak seviyeden başlamıyorsanız, zaten yarışa 5-10 adım geriden başlarsınız. Tarım sektöründe, gıda pazarlarında dünya ile yarışacaksanız bu işin birinci kuralı tarladaki verimi arttırmaktır. Yani; nitelikli, kaliteli ve yüksek verimli tohumla işe başlamaktır. Tarladaki verim iyi ise, orada bir problem yaşamıyorsanız gerisi zaten teferruattır.





27 çeşit tohum ve fide üretiyoruz. Şunu ifade edebilirim ki, bizim en çok önem verdiğimiz tohumluklardan birisi de patates tohumudur. Böyle bir ürünün tohumu ithal ya da yaşlı ve kalitesiz olursa topraklarımızı hastalandırıyor. Bu riski ortadan kaldırmanın tek yolu kendi tohumluğumuzu üretmek dedik ve yerli patates tohumu üretiminde doğru yerden, doğru şekilde başlamak için büyük gayret sarf ettik ve Doku Kültürü Laboratuvarını kurduk. Düne kadar dışarıya bağımlı olduğumuz patates tohumu konusuna, Doku Kültürü Merkezimizde ürettiğimiz yerli ve milli tohumla çözüm bulduk. Hem dışardan gelen hastalıklar bitti, hem dışarıya bağımlılık sonlandı, hem de çok verimli tohumlara erişmiş olduk. Böylece ülkemizde hem çiftçimiz hem de sanayimiz kazandı. Kaldı ki, biz bir üretici kuruluşuyuz, bizim ortaklarımız bizim işlediğimiz patateslerin de üreticileri. Biz onları nitelikli, kaliteli ve yüksek verimli tohumluklarla buluşturarak onların daha tarlaya tohumu atarken kazanmaya başlamalarını işletme verimliliğinden daha çok önemseyen bir kurumuz. 2013 yılında 400 m2 Doku Kültürü Laboratuvarı ve mini yumru soğuk hava deposu bulunan şirketimiz, çalışmalarına 3 dekar serada 1 milyon adet mini yumru üretimi ile başladı. Bugün kapasite artışı sağlayacak ilave yatırımları yaparak, üretimi 10 dekar serada ve yılda 3 milyon adet mini yumruya (sıfır jenerasyon) çıkardık. Böylece yaklaşık 7,5 milyon Euro’nun ülkemizde kalmasını sağladık. İnşallah bu proje ile sağlıklı ve genç yumrular üreterek, ülkemizdeki patates üreticilerinin tamamının maliyetini azaltırken, verimini en üst seviyeye çıkaracağız. Gayretimiz bunun için, çabamız bunun içindir.”